Linta: Paljenje zastave raspirivanje nacionalne mržnje

Izvor: RTS, 03.Dec.2016, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Paljenje zastave raspirivanje nacionalne mržnje

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je paljenje zastave srpske nacionalne manjine u Glini, ocenjujući da to "predstavlja raspirivanje nacionalne mržnje, narušavanje međuljudskih odnosa i poziv na linč preostalih Srba".
Linta u izjavi za medije navodi da očekuje da policija podnese krivične prijave protiv nepoznatih počinilaca, sprovede hitnu istragu i obavesti javnost ko je odgovoran >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za vandalski čin koji se dogodio u noći između utorka i srede.

U slučaju da istraga pokaže da je zastava srpske nacionalne manjine namerno zapaljena Linta traži da počinioci budu procesuirani u skladu sa odredbama hrvatskog Krivičnog zakona koji predviđa kazne zatvora od tri meseca do tri godine.
"U slučaju da nadležni organi ne utvrde pravu istinu u vezi navedenog događaja to će biti još jedan dokaz da Hrvatska nije pravna država i da se građani srpske nacionalnosti ne mogu osećati bezbedno", smatra Linta.
Linta podseća da je Glina mesto dva velika zločina nad Srbima, u maju 1941. godine i krajem jula i početkom avgusta 1941. godine kada je u pravoslavnoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice zaklano 1.500 Srba.
Ubrzo posle zločina crkva je srušena, a na tom mestu sagrađen je Spomen dom koji je otvoren 1969. godine i kasnije je postavljeno Spomen obeležje sa popisom žrtava.
Navodi da su hrvatske vlasti 1995. godine preimenovale Spomen-dom u Hrvatski dom i uklonile Spomen-obeležje sa popisom žrtava i tim anticilivizacijskim činom vrijeđaju žrtve, njihove porodice i srpski narod punih 21 godinu.
"Jedan od pokazatelja da je Hrvatska započela stvarni obračun sa svojom nacističkom prošlošću i da iskreno poštuje srpske žrtve biće ako hrvatski premijer zajedno sa gradonačelnikom Gline potpiše odluku da se Hrvatski dom vrati svojoj prvobitnoj nameni Spomen-doma zajedno sa muzejskom i arhivskom građom o srušenoj crkvi i počinjenim zločinima u glinskom kraju, kao i da se ispred Spomen-doma vrati Spomen obeležje sa popisom žrtava", zaključio je Linta.
Policija u Sisku potvrdila je da je u Glini, u noći između utorka i srede, ispred sedišta Pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta i Saveta srpske nacionalne manjine u tom mestu, izgorela istaknuta zastava srpske nacionalne manjine.
Jutarnji list naveo je da je uz nju izgorela i hrvatska državna zastava, koja je bila istaknuta uz srpsku, dok je treća zastava u nizu, zastava grada Gline, ostala neoštećena.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Linta: Paljenje srpske zastave u glini - poziv na linč preostalih Srba

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Dec.2016

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio paljenje zastave srpske nacionalne manjine u Glini, jer predstavlja raspirivanje nacionalne mržnje, narušavanje međuljudskih odnosa i poziv na linč preostalih Srba...Linta očekuje da policija podnese krivične prijave...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.