Linta: Oslobađajuća presuda Bejtiću sramna, ali i očekivana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2023, 20:54

Linta: Oslobađajuća presuda Bejtiću sramna, ali i očekivana

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas kao sramnu, ali i očekivanu odluku Apelacionog veća Vrhovnog suda Federacije BiH kojom je pripadnik Desete brdske brigade tzv. Armije BiH Samir Bejtić oslobođen optužbi za ratni zločin nad Srbima na Kazanima.

Vrhovni sud Federacije BiH je svojom odlukom potvrdio oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu, podsetio je Linta u saopštenju.

''Suđenje Bejtiću je bilo farsa jer je trajalo duže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 20 godina, što potvrđuje čak četvrta oslobođajuća presuda. Bejtić je još 2006. godine bio osuđen na 14 i po godina zatvora za zločine počinjene na Kazanima ali je ta presuda ukinuta. Potom ga je Kantonalni sud u Sarajevu u dva navrata oslobodio optužbi ali su te presude bile ukinute od strane Vrhovnog suda Federacije BiH. Na ovu oslobađajuću presudu ne postoji mogućnost žalbe'', navodi Linta.

Navedena presuda Vrhovnog suda Federacije BiH jeste jedan od mnogih dokaza da, kako ističe Linta, u BiH nema pravde za Srbe jer su nalogodavci i počinioci stravičnih zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu ostali nekažnjeni.

On dodaje da navedena presuda predstavlja nastavak ponižavanja srpskih žrtava i njihovih porodica i pljuvanje u lice pravdi.

''Pravosuđa Federacije BiH i BiH su u funkciji opravdanja stereotipa o srpskoj krivici koji snažno podržavaju određeni centri u zapadnom dijelu međunarodne zajednice'', naglašava Linta.

Linta smatra da Srbija treba da osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije s ciljem da se strašni i masovni zločini nad Srbima sačuvaju od zaborava.

''Bez istine o stradanju srpskog naroda nije moguća uspostava poverenja i istinska normalizacija na prostoru bivše Jugoslavije'', navodi Linta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Samir Bajtić definitivno oslobođen optužbi za ratni zločine na Kazanima

Izvor: Danas, 18.Apr.2023, 15:48

Apelaciono veće Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom je Samir Bejtić oslobodjen optužbi za ratni zločin počinjen na Kazanima iznad Sarajeva, potvrdjeno je danas za portal Detektor.ba.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.