Linta: Ne odustati od sprečavanja ulaska Kosova u UN

Izvor: RTS, 24.Mar.2018, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Ne odustati od sprečavanja ulaska Kosova u UN

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas, povodom 19 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju, da Srbija ne sme odustati od sprečavanja ulaska lažne države Kosovo u Ujedinjene nacije.
"Kosovo je lažna država koja je privremeno oteta i uzurpirana uz pomoć zapadnih sila. Srbija nikada ne smije da odustane od borbe sprečavanja ulaska lažne države Kosovo u Ujedinjene nacije u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saradnji sa Rusijom, Kinom, Španijom i drugim državama koje se zalažu sa poštovanje principa međunarodnog prava", naveo je Linta u izjavi za javnost.

On je dodao da Srbija, takođe, mora da nastavi principijelnu i ispravnu borbu protiv stvaranja vojske Kosova, kao i ulaska Kosova u Unesko i Interpol i druge međunarodne organizacije jer time brani međunarodno pravo. 
"Politika dvostrukih standarda zapadnih sila koje su stvorile lažnu državu Kosovo neće trajati večno. Srbija je stara država koja zna da nijedna sila nije trajala doveka i zbog toga ne sme odustati od borbe da jednog dana Kosovo i Metohiju vrati u svoj ustavno-pravni okvir i time da svoj puni doprinos pobedi prava i pravde nad silom i nasiljem", izjavio je Linta.
Linta pozdravlja dogovor ministara pravde 
Miodrag Linta je pozdravio dogovor ministara pravde Srbije i Hrvatske Nele Kuburović i Dražena Bošnjakovića da se formiraju dve zajedničke komisije čiji će članovi raditi na rešavanju problema procesuiranja ratnih zločina kao i razmene spiskova optuženih i osuđenih za ratne zločine. 
"Veoma je važno da se između predstavnika dva ministarstva uspostavi otvoren i stalni dijalog na partnerskoj osnovi s ciljem da se rešavaju brojna otvorena pitanja u oblasti pravosuđa. Jedan od ciljeva dijaloga treba da bude da svako ko je počino zločin mora da odgovara i da se suđenja protiv počinilaca ratnih zločina usklade međunarodnim pravnim standardima", ocenio je Linta u saopštenju.
Linta ističe da među otvorenim pitanjima u oblasti pravosuđa jeste važno pitanje brojnih nerasvetljenih ubistava Srba tokom 1991. i 1992. godine u nizu hrvatskih gradova i mesta, kao i tokom i posle hrvatskih vojno-policijskih akcija u zapadnoj Slavoniji, Severnoj Dalmaciji, Lici, Kordunu i Baniji.
"Takođe, među otvorenim pitanjima jesu i stalna hapšenja Srba na osnovu međunarodnih poternica na zahtev Hrvatske, kao i montirani procesi protiv Srba na osnovu lažnih svedoka i bez materijalnih dokaza (desetorica Srba iz Trpinje osuđena su na 139 godina zatvora, suđenja kapetanu Draganu i generalu Đukiću i dr)", navodi Linta.
On ocenjuje i da hrvatsko pravosuđe zloupotrebljava institut nezastarevanja krivičnog gonjenja za ratne zločine i otvara istrage protiv Srba kojima se ne zna broja, konstantno podiže nove optužnice i donosi nove presude.
Srbija i Hrvatska su juče dogovorile formiranje dve zajedničke komisije čiji će članovi raditi na rešavanju problema procesuiranja ratnih zločina, a ministri pravde dve zemlje su poručili da su otvorena pitanja u oblasti pravosuđa rešiva ako bude strpljenja.
Ministri pravde Srbije i Hrvatske Nela Kuburović i Dražen Bošnjaković saglasili su se, na prvom sastanku u Beogradu, da su teme između dve države u oblasti pravosuđa složene i otvorene, ali da su rešive ukoliko bude strpljenja i ukoliko se bude išlo korak po korak.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Linta pozdravlja dogovor ministara pravde

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2018

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je dogovor ministara pravde Srbije i Hrvatske Nele Kuburović i Dražena Bošnjakovića da se formiraju dve zajedničke komisije čiji će članovi raditi na rešavanju problema procesuiranja ratnih zločina kao i razmene spiskova optuženih i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.