Linta: Hrvatska će morati da isplati naknadu štete Srbima

Izvor: RTS, 10.Feb.2018, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Hrvatska će morati da isplati naknadu štete Srbima

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je, povodom pitanja ratne odštete koje je pokrenuo hrvatski premijer Andrej Plenković, da će će Hrvatska morati da isplati naknadu štete za srušene srpske kuće i privredne objekte u terorističkim akcijama koje su počinile hrvatske policijske, paravojne i vojne formacije.
Miodrag Linta u izjavi za javnost navodi da su prema podacima hrvatskih organizacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hrvatske policijske i paravojne formacije tokom 1991. i 1992. godine minirale u terorističkim akcijama preko 10.000 srpskih kuća i privrednih objekata u desetinama hrvatskih gradova gde nije bilo ratnih dejstava.

Prema podacima bjelovarskog Udruženja osoba oštećenih terorističkim delovanjem "Pravda" samo na području bivše opštine Bjelovar od 1991. do 1995. godine srušeno najmanje 650 objekata, najvećim delom u vlasništvu Srba.
"Šire područje Bjelovara, gde su se događali teroristički i diverzantski napadi, bilo je izvan područja ratnih operacija. Broj Srba na tom području smanjio na 1863, dok ih je početkom 90-ih bilo oko 15.000 što najbolje govori da je u pitanju bilo etničko čišćenje Srba od strane Tuđmanovog režima", navodi Linta.
Podseća i da je prvi predsednik Udruženja "Pravda" bio pokojni Ivan Srnec, Hrvat čija je kuća, takođe, minirana jer je kao zamenik načelnika Policijske uprave Bjelovar 1991. godine počeo da traži krivce za rušenje srpskih kuća i privrednih objekata.
"Jasno je da se radilo o organizovanom državnom teroru što potvrđuje i činjenica da policija nikada nije nikoga uhapsila, kao što nije bilo ni istraga ni informativnih razgovora", ocenjuje Linta.
Ističe da hrvatski premijer dobro zna da će Hrvatska jednom morati da isplati naknadu štete na srušene sprske kuće i privredne objekte u terorističkim akcijama koji su počinile hrvatske policijske, paravojne i vojne formacije.
"Upravo sistematsko miniranje preko 10.000 srpskih kuća i privrednih objekata u desetinama hrvatskih gradova gde nije bilo ratnih dejstava, pre svega, tokom 1991. i 1992. godine jedan je od brojnih dokaza da je Tuđmanov režim izvršio agresiju na srpski narod na području Hrvatske", zaključuje Linta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.