Lider SNP Joković: Danas ću se sastati sa Porfirijem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2022, 10:59

Lider SNP Joković: Danas ću se sastati sa Porfirijem

Vladimir Joković, lider Socijalističke narodne partije Crne Gore, koja je deo parlamentarne većine, izjavio je da će se danas u Beogradu sastati sa patrijarhom Porfirijem i istakao da mu je to velika čast.

Joković je gostujući na beogradskoj N1 tv. rekao da ne bi da komentariše nedavni susret potpredsednika crnogorske vlade Dritana Abazovića sa patrijarhom Porfirijem.

„Dritan Abazović se sastao privatno sa našim patrijarhom. Ja imam poziv i sutra se sastajem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa patrijarhom. Zadovoljstvo mi je da se sastanem sa patrijarhom srpskim Porfirijem“, rekao je Joković sinoć u emisiji "360 stepeni" ove televizije.

Komentarišući Temeljni ugovor sa SPC, on je naveo da je on usaglašen maja meseca prošle godine i da je trebalo da ga potpiše premijer Gore Zdravko Krivokapić.

Dodao je da mu je nepoznato zašto to nije urađeno i šta se u međuvremenu desilo.

"Ne vidim zašto se sad, kada je na proveri poverenje Vladi Crne Gore, izlazi u javnost i objavljuje da će vlada da potpiše Temeljni ugovor. Zašto nije u prethodnih godinu i po dana", upitao je Joković.

Podsetio je da je ključni stav aktuelne crnogorske vlade bio da se promeni Zakon o slobodi veroispovesti, i da se potpiše Temeljni ugovor...

"I to je pitanje za Zdravka Krivokapića, otkud baš sad, u ovom trenutku, i zašto nije do sada, kada je sve bilo dogovoreno u maju prošle godine", rekao je Joković.

Stava je da aktuelna Vlada Crne Gore, koja nema puni politički kapacitet, ne treba sada da potpisuje taj dokument.

Kaže da bi u slučaju da njemu bude dužnost da potpiše Temeljni ugovor - njemu bi to predstavljalo "istinsku čast".

"Suština je da to bude potpisano, kao što je potpisano sa Islamskom verskom zajednicom i Katoličkom crkvom u Crnoj Gori. Ništa se drugo ne traži, nego da se na istim osnovama potpiše ono što su potpisale druge dve verske zajednice. Dakle, ovde je reč o ispravljanju nepravde prema SPC ", kazao je Joković.

Istakao je da će potpisivanje Temeljnog ugovora biti "veliki dan i veliki iskorak u odnosima države Crne Gore i Srpske pravoslavne".

Istakao je i da se SPC nije mešala u političke odnose u Crnoj Gori, a kada jeste to je bilo u domenu onoga što se tiče crkve.

"A to mešanje Srbije, ja nikada nisam primetio da se država Srbija meša u unutrašnja pitanja Crne Gore", naveo je Joković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lider SNP u Crnoj Gori: Sastajem se sa patrijarhom Porfirijem

Izvor: Blic, 28.Jan.2022

Vladimir Joković, lider Socijalističke narodne partije Crne Gore, koja je deo parlamentarne većine, izjavio je da će se danas u Beogradu sastati sa patrijarhom Porfirijem i istakao da mu je to velika čast.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.