Lavrov sa Predsedništvom BiH, Rusija opredeljena za Dejton

Izvor: RTS, 21.Sep.2018, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov sa Predsedništvom BiH, Rusija opredeljena za Dejton

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je kasno sinoć u Sarajevo, prenose mediji u BiH.
Članovi Predsedništva BiH sastali su se u Sarajevu sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim, koji je noćas stigao u posetu BiH.
Sa Lavrovim razgovaraju odlazeći član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je trenutno predsedavajući i članovi, Mladen Ivanović i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dragan Čović.
Lavrov će u Sarajevu razgovarati i sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom, a popodne će posetiti Banjaluku.
Tokom razgovora sa Crnadakom, Lavrov će potpisati Plan konsultacija između ministarstava dveju država za period 2019/2020.
Nakon Sarajeva, Lavrov putuje u Banjaluku gde će obići mesto izgradnje Srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra.
Ceremoniji polaganja kamena temeljca će prisustvovati i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji će takođe razgovarati sa Lavrovim.
Rusija za celovitu BiH
Posle razgovora član Predsedništva BiH Mladen Ivanić je rekao da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov jasno stavio do znanja da je Rusija za sprovodenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali protiv demonizacije republike Srpske.
Ivanić je rekao da je Rusija za celovitu BiH, ali i protiv demonizacije RS-a, kao i da s neće neće nametati u BiH, ali da je spremna da joj pomogne u raznim segmentima, počevši od privrede.
Na sastanku članova Predsedništav BiH i Lavrova je bilo reči i o zabrani ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH.
Zaključeno je da će o tome razgovarati bezbednosne agencije, prenosi
Ivanić je dodao da nije pozvan u Banjaluku na sastanak sa šefom ruske diplomatije i da je domaćin ruskom ministru zapravo ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.
Na sastanku je bilo govora i o regionalnim prilikama. Ivanić je rekao da je Rusija ranije predložila da se održi sastanak četiri zemlje i to Turske, Rusije, BiH i Srbije čemu se usprotivio Bakir Izetbegović.
 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.