Lajčak: Tehnika, ne politika

Izvor: B92, 08.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Tehnika, ne politika

Sarajevo -- Međunarodni predstavnik u BiH kaže da je reforma policije BiH tehničko pitanje, s previše politike i manipulacija.

Miroslav Lajčak je naveo i da niko ne govori o ukidanju policije Republike Srpske, niti o ukidanju Republike Srpske. Lajčak je juče razgovorao s predstavnicima istočnohercegovačkih opština i naveo da pitanje reforme policije što pre treba vratiti u tehničke okvire, kako bi se vlasti BiH okrenule ključnim uslovima za približavanje evropskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << integracijama.

"U tom segmentu reformi niko ne govori o ukidanju policije RS, niti o ukidanju RS, i to složeno pitanje treba da bude lišeno političke dimenzije u novom ciklusu razgovora, koji treba da počne do polovine septembra", kaže Lajčak.

Iako pojedini mediji naglašavaju da je Lajčakova jučerašnja izjava naznaka da će u predstojećoj reformi policija RS opstati, nastavak pregovora nesumnjivo će biti težak, a rezultat neizvestan jer kompromis za sada nije na vidiku.

Dok lideri iz RS ne prihvataju bilo koje rešenje koje će omogućiti delovanje preko entitetskih granica, političke stranke iz Federacije BiH, pozivajući se na jedan od tri ključna evropska principa, smatraju da policijske snage ne mogu biti formirane na etničkom i entitetskom principu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.