Kovačević i Milačić čestitali potpisivanje Temeljnog ugovora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2022, 12:12

Kovačević i Milačić čestitali potpisivanje Temeljnog ugovora

Predsednik nikšićke opštine i lider Prave Crne Gore, Marko Kovačević i Marko Milačić pozdravili su današnje potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore, uz čestitke premijeru Dritanu Abazoviću što, kako je saopšteno iz Prave CG, nije podlegao opstrukcijama i dovršio proces koji je započet još 2012. godine.

Kovačević je poručio da je potpisivanje Temeljnog ugovora konačno formalizovana volja naroda sa litija i dodao da je neverovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se na ovo čekalo praktično dve godine.

"Potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom rešava se jedno od najvažnijih pitanja današnje države Crne Gore ali i jedna velika borba većinskog dela njenih građana koji su pravoslavni hrišćani pod jurisdikcijom SPC", poručio je Kovačević.

Konačno je, kazao je, formalizovana volja naroda sa litija, naroda koji je rekao dosta podelama i oduzimanjima naše baštine i našeg identiteta.

"Jedina institucija u zemlji koja ima apsolutnu većinu stanovnika uz sebe jeste Srpska pravoslavna crkva i ispoštovati tu većinu znači otvoriti vrata u budućnost. Ta većina je rekla svoje još 30. avgusta (2020), pobedivši na izborima, uprkos svim neregularnostima koje je na njima sprovodila tadašnja vlast, i neverovatno je da smo morali da čekamo praktično dve godine da se njena volja ispuni", naveo je Kovačević.

On je primetio da se više davalo za pravo antipravoslavnim i antisrpskim grupicama građana nego narodu koji je i na litijama i na izborima koji su organizovani od DPS, dostojanstveno, mirno ali snažno i temeljno pokazao svoje opredeljenje da se odbrani Srpska pravoslavna crkva i da dobije ono mesto u ovoj državi koje joj po svemu pripada.

"Sada možemo da se okrenemo budućnosti, sa jedinim velikim teretom uklonjenim sa leđa Crne Gore", naveo je Kovačević na svom fejsbuk profilu i dodao:

"Da radimo na tome da se volja građana ispoštuje i po svim drugim pitanjima. Neka nam je sa srećom današnji datum!".

Marko Milačić je čestitao Abazoviću to što, kako kaže, nije podlegao opstrukcijama i dovršio proces započet još 2012.

Poručio je da Prava Crna Gora pozdravlja potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, čime se, a nakon usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti odmah nakon 30. avgusta 2020. godine, formalno-pravno stavlja tačka na višedecenijske nasrtaje na jedinu kanonski priznatu Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori - Srpsku pravoslavnu crkvu.

"Temeljnim ugovorom sa SPC država Crna Gora formalno konstatuje ono što istorija konstatuje vekovima, a to je kontinuitet SPC na ovim prostorima, što je od ključne važnosti nakon decenija brutalnog negiranja ove notorne činjenice, gaženja elementarnih prava najveće vjerske organizacije u Crnoj Gori, pa i pokušaja otimanja svetinja", saopšteno je iz Prave Crne Gore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.