Izvor: B92, 06.Jul.2009, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosorova: O Sloveniji hladne glave

Zagreb -- Mandatarka nove hrvatske vlade Jadranka Kosor izjavila da nikakvi radikalni koraci Hrvatske prema Sloveniji ne dolaze u obzir, već treba vući mirne poteze.

Govoreći za Hrvatski radio o slovenačkoj blokadi pristupnih pregovora s EU, Kosorova je odlučno odbacila mogućnost da Hrvatska preduzme neke protivmere, na primer prema slovenačkoj imovini u Hrvatskoj.

"Treba i dalje vući mirne i hladne poteze, vrućeg srca, a hladne glave", rekla je ona. "Mi smo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << susedi i kad-tad će se ta blokada razrešti i mi ćemo završiti pregovore", rekla je ona i ocenila da će se taj problem rešiti do kraja godine.

Hrvatska će "postati članica EU, ali ostaje činjenica da ćemo i dalje biti susedi sa Slovencima i mislim da ne treba da učinimo ništa što bi dodatno radikalizovalo celu situaciju. Dakle, oni su nam dobrodošli gosti, očekujem da će puno Slovenaca doći na odmor u Hrvatsku, želim da građani Hrvatske budu dobri domaćini i da ne bude ni jednog jedinog incidenta", rekla je ona.

"Mi ovu situaciju naprosto moramo prebroditi", kazala je ona, dodavši da očekuje i mnogo veći i drugačiji angažman EU jer je slovenačka blokada njihov problem, budući da nije u duhu evropskih integracija i temeljnih vrednosti Evrope o solidarnosti.

Primetivši da su Slovenci imali isti taj bilateralni problem pa su svejedno ušli i u NATO i u EU, rekla je da se tu "ako ni o čemu drugom, radi o jednom od temeljnih načela o solidarnosti".

"Ja mislim da to slovenačka javnost sve više razume i puno očekujem od švedskog predsedavanja EU", rekla je buduća hrvatska premijerka.

Sukob na relaciji SDP-HTV

Prenošenje govora bivšeg premijera Ive Sanadera na juče održanom saboru HDZ-a na Hrvatskoj televiziji bilo je predmet rasprave između opozicionog poslanika Socijaldemokratske partije Nenada Stazića i rukovodstva državne televizije.

"Emitovanjem Sanaderog govora u trajanju od 50 minuta HTV je prekršila Zakon o elektronskim medijima", izjavio je Stazić, tražeći ostavku generalnog direktora Hrvatske radio-televizije Vanje Sutlića i glavne urednice Informativnog programa HTV Hloverke Novak-Srzić.

Stazić je izjavio da su njih dvoje "HTV pretvorili u stranački bilten HDZ-a i da zato trebaju slediti potez svog poslodavca i dati ostavke".

Hloverka Novak-Srzić je u izjavi za Hrvatski radio ocenila da je zahtev SDP-a za njenom i Sutlićevom ostavkom dodatni pritisak na HTV, ističući da HTV nije direktno prenosio stranački skup HDZ-a, a da se za emitovanje govora Ive Sanadera odlučila jer je to bio prvorazredan politički događaj od posebnog interesa javnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.