Izvor: B92, 05.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komemoracija jevrejskim žrtvama

Đakovo -- Održana je tradicionalna komemoracija na Jevrejskom groblju u Đakovu u spomen na žrtve holokaousta.

Komemoraciji je prisustvovalo oko 200 pripadnika jevrejskih opština iz iz Osijeka, Zagreba, Sarajeva, Beograda, Novoga Sada, Sombora, Zrenjanina i ostalih gradova. Sabirni logor u Đakovu je bio aktivan 1941. i 1942. godine. Tokom osam meseci kroz taj je logor prošlo oko dve hiljade Jevreja, mahom iz BiH, a mnogima od njih on je bio samo privremena postaja do Jasenovca, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa i Aušvica.

Učesnici komemoracije, na kojoj su bili prisutni i predstavnici Đakova, kao i đakovačke i srijemske biskupije, položili su vence kod spomen-obeležja u mrtvačnici na đakovačkom Jevrejskom groblju, koje je jedinstveno po tome što su žrtve na njemu pokopane uz svoje osnovne podatke. Podatke o žrtvama đakovačkog logora u tajnosti je beležio i čuvao tadašnji grobar Stjepan Kolb.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.