Komemoracija Dušanu Mašiću: Na talasima popravljao društvo

Izvor: VOA, 07.Feb.2022, 17:07

Komemoracija Dušanu Mašiću: Na talasima popravljao društvo

Komemoracija povodom smrti novinara Dušana Mašića održana je u ponedeljak u sali Amerikana u Domu omladine. Mašić je preminuo iznenada 31. januara, u 56. godini. Bio je novinar BBC-a, dugo je radio na Radiju B92 gde je bio i urednik. Izveštavao je i za Glas Amerike, pisao za NIN, bio prvi direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM). Život mu je bio da talasima popravi društvo, miran, staložen i nasmejan, tako su se kolege sa nekadašnjeg radija B92 i redakcije BBC na srpskoj jeziku, ali i kolege sa kojima je sarađivao skoro 30 godina, oprostile danas od Dušana Mašića, prenosi Fonet. Nekadašnji glavni urednik B92 Veran Matić rekao je da ga je Mašić poslednji put iznervirao kada je dobio informaciju o njegovoj smrti. Krajem prošle godine, pojedini mediji u Srbiji objavili su vest da je preminuo Dušan Mašić uz fotografiju novinara, iako je bilo reč o advokatu koji se isto tako zvao. "Ta stalna rasprava sa Mašićem imala je svoju svrhu, bila je deo debate, kritike, uobičajen način razmišljanja. Zario je blagošću, smirenošču i plemenitošću. Ima tuge, sete i lepih osećanja", rekao je Matić. "Mašić se pridružio toj nebeskoj redakciji B92, koja je počela sa Zoranom Mamulom. Tamo je 29 naših kolega, a neki meci ispaljeni tih devedesetih sada stižu". Novinarka Antonela Riha istakla je da je Mašić voleo medije i novinarstvo, bio je temeljan i detaljan, a sarađivao je sa ljudima od Avganistana do Pakistana. Ona je ukazala i da je, iako je živeo u Londonu, Mašić 2015. godine inicirao paljenje sveća ispred zgrade na Andrićevom vencu u znak sećanja na počinjeni genocid u Srebrenici i da je, uprkos pretnjama, došao u Beograd. Kad je došao u Sarajevo, rekao je - "vest je tačna, ali preuranjena", dodala je ona. "Voleo je Beograd, London je bila kuća. Život mu je bio da talasima popravi društvo" naglasila je Selimbegović. Glavna i odgovorna urednica redakcije BBC na srpskom jeziku Aleksandra Nikšić rekla je da joj je pri pokretanju redakcije 2017. godine govorio da "ništa se ne sme zabrljati", da se mora biti jasan, jednostavan, da brzina ne donosi kvalitet i da je redakcija "BBC za ljude koji ne čitaju engleski jezik". "Naše rasprave nisu vodile svađama već najkvalitetnijim rešenjima", rekla je Nikšić. Na komemoraciji su Danica Ilić, Danijel Bukumirović i Lazar Džamić čitali odlomke iz Mašićeve knjige "Talasanje Srbije". Sahrana Dušana Mašića biće održana u krugu porodice.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komemoracija novinaru Dušanu Mašiću: Život mu je bio da talasima popravi društvo

Izvor: Danas, 07.Feb.2022

Život mu je bio da talasima popravi društvo, miran, staložen i nasmejan, tako su se kolege sa nekadašnjeg radija B92 i redakcije BBC na srpskoj jeziku, ali i kolege sa kojima je sarađivao skoro 30 godina, oprostile danas od novinara Dušana Mašića, koji je iznenada umro u 56. godini.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.