Koja imena deci najčešće daju Hrvati i po kome?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2020, 18:03

Koja imena deci najčešće daju Hrvati i po kome?

Ante je najčešće ime koje se posle domovinskog rata daje deci u Hrvatskoj jer asocira na ustaškog poglavnika Pavelića i znak je porasta nacionalizma, a isto je što je u Nemačkoj Adolf, samo što nemačku decu ne krste tim imenom, poruka je u tekstu dvojice autora Deana Kovača i českog kolege Štepana Jurajda.

Dean Kovač (34) rođen je u Vinkovcima i danas je postdoktorski istraživač iz ekonomskih i političkih nauka na Školi međunarodnih odnosa "Vudru Vison" Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Prinstonu.

Bio je kandidat za predsednika Hrvatske i osvojio 16.000 glasova.

Navedeni zaključci našli su se u radnoj verziji teksta Kovača i Jurajda iz 2016, koji je u završnoj verziji objavljen u časopisu Centra za ekonomska istraživanja i postdiplomske studije - Ekonomskog instituta u Pragu.

Tekst dvojice autora je proistekao iz istraživanja krštenica hrvatskih državljana i imena branitelja Domovinskog rata.

Zaključili su da su deca u periodu posle poslednjeg rata u natprosečnom broju dobijala ime Ante, kao i ustaški poglavnik Pavelić.

Autori su zaključili i da je u Hrvatskoj ime Ante isto što i Adolf u Nemačkoj, samo što se u Hrvatskoj i dalje daje to ime, dok to nije slučaj sa Nemačkom i imenom Adolf.

Splitski Dalmatinski portal piše da danas u završnoj verziji tog teksta nema poređenja imena Ante sa Adolfom, ali da i dalje stoji da je u Hrvatskoj učestalo krstiti decu imenom Ante u određenom vremenskom periodu, kao i davati im druga "nacionalistička imena" po dvadesetak najistaknutijih ustaških zvaničnika, što je, kažu autori, snažan indikator porasta nacionalizma.

Splitski jezikoslovac Ilija Protuđer, međutim, to negira i kaže da je, recimo, sveti Josip zaštitnik Hrvatske, a Josip je, dodaje, bio jedan od najvećih zločinaca.

"To je jedno opšte ludilo, besmisao, nešto o čemu ne treba govoriti, kao što ne treba ni povezivati Antu, Adolfa ili Josipa", rekao je Protuđer.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NASLEDNICI USTAŠKIH POGLAVNIKA! Pogodite koje ime Hrvati najčešće daju svojoj deci, iznenadićete se

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2020

Navedeni zaključci našli su se u radnoj verziji teksta Kovača i Jurajda iz 2016, koji je u završnoj verziji objavljen u časopisu Centra za ekonomska istraživanja i postdiplomske studije - Ekonomskog instituta u Pragu...Ante je najčešće ime koje se posle tzv. domovinskog rata daje deci u Hrvatskoj...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.