Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Jun.2015, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Neodgovorne optužbe SAD o hakovanju

Optužbe da je Kina umešana u hakerski upad u kompjutere američke vlade su neodgovorne i nenaučne, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei.

"Znamo da se hakerski napadi sprovode anonimno, preko granica država i da je teško ući u trag njihovom izvoru", rekao je Hong na redovnoj konferenciji za štampu i dodao da je "neodgovorno i nenaučno upućivati hipotetičke i izmišljene optužbe bez detaljne istrage".

On je rekao da se Peking nada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << da će SAD biti manje sumnjičave i da će prestati da upućuju uopštene optužbe već da će pokazati više poverenja i spremnost za veću saradnju.

Kako navodi agencija AP Peking redovno odbacuje sve optužbe o njegovoj umešanosti u sajber napade na strane mete, i svaki put naglasi da je Kina sama meta napada hakera i poziva na veću međunarodnu saradnju u borbi protiv hakovanja.

Američka vlada juče je saopštila da je otkrila krađu ličnih podataka četiri miliona saveznih službenika SAD što su izveli Kinezi. Upad u kompjuterski sistem je aprila ove godine otkrila Služba za upravljanje kadrovima (OMP) koja rukovodi osobljem Vlade.

Još decembra prošle godine se posumnjalo u tu akciju kineskih hakera, piše Vašington post, koji je to saznao od američkih zvaničnika. Ovo je druga velika hakerska akcija protiv te službe koju je izvršila Kina.

OMP je u saopštenju potvrdila da su ugroženi lični podaci četiri miliona državnih službenika. Agencija je koristila nova kompjuterska sredstva da bi taj napad otkrila četiri meseca od kada je pokrenut.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Kina odbacuje optužbe SAD

Izvor: Akter, 05.Jun.2015

Optužbe da je Kina umešana u hakerski upad u kompjutere američke vlade su neodgovorne i nenaučne, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei.."Znamo da se hakerski napadi sprovode anonimno, preko granica država i da je teško ući u trag njihovom izvoru", rekao je...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.