Kad se Nemačka i Hrvatska posvađaju zbog Bosne...

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jul.2017, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad se Nemačka i Hrvatska posvađaju zbog Bosne...

Hrvatska i Nemačka posvađale su se, navodno, najmanje četiri puta u poslednjih osam meseci o budućnosti Bosne i Hercegovine. Kamen spoticanja bilo je unutrašnje uređenje "najkomplikovanije" države na svetu, kako BiH znaju da zovu, piše "Al Džazira Balkans".

Dok Nemačka zahteva da Bosna i Hercegovina bude uređena kao građanska država, u kojoj građanin uživa prava kao pojedinac, a ne pripadnik određene etničke grupe, navodi "Večernji list", pozivajući se na pouzdane >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i dobro informisane izvore, Hrvatska se tome protivi, jer strahuje od mogućih posledica po stabilnost. Po istim izvorima, hrvatska strana traži jednakopravnost tri konstitutivna naroda.

Stručnjaci smatraju da u službenom Berlinu postoji zabrinutost da bi "Hrvatska s trenutnom političkom garniturom na vlasti mogla zauzeti krajnje destruktivnu ulogu kad je reč o integraciji i približavanju EU ostalih zemalja zapadnog Balkana".

Vedran Džihić, profesor političkih nauka na Bečkom univerzitetu, tvrdi kako je i Nemačka prepoznala da je "Bosna i Hercegovina ne samo disfunkcionalna, već iz perspektive Evrope predstavlja bure baruta i zajednicu punu gneva, koja u svakom trenutku može da eksplodira".

On za hrvatsku politiku prema BiH tvrdi da je "već neko vreme izrazito destruktivna". Priču vraća na ponovni dolazak HDZ-a na vlast pre dve godine i navodi da je od tada "počeo da preovlađuje narativ zasnovan na etničkoj matrici, koji zahteva dalj etnoteritorijalizaciju Bosne i Hercegovine i potajno mašta o homogenom hrvatskom 'korpusu'".

Politički analitičar Davor Đenero kaže za mogući diplomatski sukob Hrvatske i Nemačke da je "hrvatski ponder unutar EU-a vrlo skroman, a Hrvatska je do sada propuštala unutar EU-a da lobira i zagovara svoje predloge i rešenja".

- Koncept u kome bi Hrvatska ratovala protiv Nemačke i Turske potpuno je neuverljiv. Donedavni ministar spoljnih poslova Davor Ivo Stir zagovarao je oživljavanje trilaterale Hrvatska - BiH - Turska, koju vlada Zorana Milanovića nije "prigrlila", a stvarno je otvarala priliku Hrvatskoj da poveća svoj uticaj - podseća Đenero.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.