Kabinet: Grabar Kitarović službeno u SAD, razlog nije poznat

Izvor: RTS, 04.Jan.2017, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kabinet: Grabar Kitarović službeno u SAD, razlog nije poznat

Nakon što je iz Komisije za sprečavanje sukoba interesa potvrđeno da su dobijene tri prijave protiv predsednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD, iz njenog kabineta je saopšteno da ona tamo boravi službeno.
"Za vreme boravka predsednica će imati sastanke s predstavnicima političkog i društvenog života te nevladinog sektora. Predsednica je išla redovnim komercijalnim letom", navodi se u odgovoru portparola >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u kabinetu hrvatske predsednice.

Na Pantovčaku, inače, najpre nisu želeli da komentarišu put predsednice u SAD.
Da je predsednica Grabar Kitarović službeno na putu u SAD potvrdio je premijer Andrej Plenković.
Plenković, kako su preneli hrvatski mediji, nije želeo da precizira razloge posete Grabar Kitarović SAD, ali je istakao da će tom prilikom ona, kako je rekao, voditi važne i korisne razgovore.
Predsednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković povrdila je ranije danas da su primljene tri prijave protiv Grabar Kitarović zbog puta u SAD i da će to telo proveriti da li u tom slučaju ima razloga za pokretanje postupka.
Prijave su, kaže, sadržajno manje-više istovetne, u njima se od Komisije traži da utvrdi je li povodom putovanja predsednice Republike u SAD došlo do povrede odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa.
Problem je što se ne zna da li reč o privatnom putovanju koje je pokriveno i plaćeno sredstvima državnog proračuna ili se uistinu radi o službenom putovanju s protokolom i pratećim okolnostima koje jedan službeni put prati, rekla je ona Hini.
"Okolnosti puta nisu poznate, a iz onoga što je dosad javno objavljeno i dostupno nije razvidno radi li se o privatnom ili službenom putovanju", objašnjava predsednica Komisije koje je od nadležnih tela zatražilo relevantne podatke i dokumentaciju.
Nakon što dobiju zatražene podatke i dokumentaciju, Komisija će na javnoj sednici raspravljati o tome ima li ikakvih razloga ili povoda za pokretanje postupka u ovom slučaju.
"U ovom trenutku to nije moguće znati, niti bilo što prejudicirati", ističe Orešković, koja nije precizirala šta je zatraženo i od koga, kao ni razdoblje u kojemu bi se moglo odlučivati u tom slučaju.
Zakon obvezuje Komisiju da štiti identitet podnosilaca prijave. Mediji su objavili da je jedan od njih kolumnista portala Index Goran Vojković.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kabinet: Predsednica Hrvatske u Americi službeno

Izvor: B92, 05.Jan.2017, 00:28

Zagreb -- Kabinet predsednice Hrvatske saopštio je, pošto su protiv nje podnete tri prijave Komisiji za odlučivanju o sukobu interesa, da ona u SAD boravi službeno..."Predsednica Republike (Hrvatske) Kolinde Grabar-Kitarovićboravi službeno u Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa šeficom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.