Jutarnji: Podeljeni Srbi, preokret na političkoj sceni

Izvor: Studio B, 27.Nov.2015, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jutarnji: Podeljeni Srbi, preokret na političkoj sceni

Nesloga Srba u Hrvatskoj oko toga koju političku opciju, HDZ ili SD, će podržati za formiranje buduće vlade mogla bi dovesti do preokreta na hrvatskoj političkoj sceni.

Dan nakon neuspešnih konsultacija o izboru mandatara kod predsednice Kolinde Grabar Kitarović, portal zagrebačkog Jutarnjeg lista je objavio da u koaliciji okupljenoj oko Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka tvrde da se danas "dogodio ključni preokret", ali zasad niko ne želi da otkrije sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koliko mandata ta stranka raspolaže.

Dan nakon što su kod predsednice Kolinde Grabar Kitarović održane konsultacije sa svim šefovima parlamentarnih stranaka u HDZ vlada optimizam, ali i zavet ćutanja o kakvom se ključnom preokretu radi.

Pozivajući se na neimenovanog sagovornika iz te koalicije, zagrebački Jutarnji list piše da su propali planovi lidera SDP-a i aktuelnog premijera Zorana Milanovića da na svoju stranu zadobije zastupnike manjina.

"Verovatno je danas Milanović doživio šok kad je neposredno pre dolaska kod predsednice čuo da SDS S-ov zastupnik Mirko Rašković, za razliku od potpredsednika te stranke Milorada Pupovca, ne želi da da podršku levoj koaliciji. A nikako mu ne ide na ruku ni ti to što su neki predsednici priznali da se na njih vrši pritisak da se priklone SDP-ovoj koaliciji. Predsednica je i javno rekla da su se neki požalili na pritiske. Milanovića bi to moglo skupo koštati, jer je upravo on taj koji vrši pritisak", tvrdi izvor lista.

Iz HDZ-ove koalicije tvrde da nisu vršili pritisak na zastupicu albanske manjine koja se juče izjasnila da ne želi da podrži Milanovića za mandatara. Tvrde, kako se navodi, da nemaju veze ni s time što se jedan SDS S-ovac odmetnuo od odluke stranke da podrže Milanovića.

"I Ermina Lekaj Prljaskaj i Mirko Rašković nisu hteli dati podršku Milanoviću jer žele podržati onu opciju koja će imati većinu, a nisu sigurni da će to biti lider SDP-a", kaže sagovornik ovog zagrebačkog dnevnika.

On tvrdi i da nema istine u napisima da iza albanske zastupnice ustvari stoji gradonačelnik Milan Bandić koji joj je finansirao kampanju dela albanske manjine kojoj pripada Pljaskajeva.

"Ma kakvi. Baš suprotno, ona je protiv one albanske struje koju je gurao Bandić", rekao je.

Srbi u Hrvatskoj su se na jučerašjim konsultacijama na Pantovčaku pojavili odvojeno Milorad Pupovac i Mirko Rašković.

Pupovac je potom izjavio da nije znao da Rašković dolazi na Pantovčak te napomenuo da je on za razgovor sa hrvatskom predsednicom imao saglasnost svih zastupnika srpske manjine.

"SDS S i rukvodstvo nemaju dilemu oko odluka koje donose", rekao je Pupovac, a na pitanje novinara otkud onda današnje sumnje lidera HDZ Tomislava Karamarka da SDŠ nije složan, Pupovac odgovara: " Ako Karamarko zna nešto više, što ja kao predstavnik stranke ne znam, onda to pitajte njega. Ja o njegovoj stranci ne znam ništa što ne treba da znam".

Mirko Rašković tražio je od Kabineta predsednice da na konzsltacije dođe sam, te ga je Grabar-Kitarović primila i s njime odvojeno razgovarala.

Pupovac je novinarima kazao da izabrani zastupnici SDŠ-a, u prvom krugu konzultacija, podržavaju koaliciju "Hrvatska raste" i mandatara Zorana Milanovića, a na pitanje novinara kako komentariše kritike iz Karamarkovev Domoljubne koalicije da se manjine ne bi trebale opredeliti "ovako rano", odgovorio je da je u razgovoru s predsednicom rekao "da neće dopustiti nikakve pritiske i pretnje i ograničavanje mandata izabranih zastupnika, SDS S-a niti bilo koje političke grupacije".

"Predsednici sam rekao da nikakva prisila, nikakve javne polupretnje i nikakvi pokušaj pretnji ogrančavanja mandata zastupnika nacionalnih manjina u pogledu njhovog političkog izbora nisu u skladu s Ustavom i nisu u skladu s najboljom političkom praksom koju je Hrvatska imala", rekao je Pupovac.

Podsetio je pritom na podršku koju je SDS S dao HDZ-u 2003. i 2011, te kazao kako ih niko na to nije prisiljavao.

"To je bila stvar naše političke procene i izbora", dodao je.

Na pitanje novinara potvrdio je da je tokom predizborne kampanje "bilo stranaka koje su htele da utiču na političke odluke SDŠ-a i izbor kandidata za zastupnike u Sabor", a pritisaka je, kazao je, bilo i nakon izbora.

Pupovac, ipak, nije hteo da otkrije o kojim se strankama radi, poručivši im da - greše. "Rekao sam predsednici što je trebalo da joj kažem. A svima koji me čuju, a koji to rade, poručujem da gješe oni koji žele ograničavati mandate zastupnika nacionalnih manjina".

U kabinetu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku danas su započete konsultacije s parlamentarnim stranakama za saziv Hrvatskog sabora i o davanju mandata za sastav buduće vlade.

Inače, lider SDP-a Zoran Milanović će kod predsednice doći sa 67 potpisa podrške. Uz 56 osvojenih zastupničkih mandata koalicije, Milanović ima i sedam potpisa podrške od ukupno osam predstavnika nacionalnih manjina u Saboru, tri od IDS-a i jednog reformistu.

Čelnik HDZ-a i prvi čovek Domoljubne koalicije, Tomislav Karamarko, pak, na Pantovčak će doći najmanje s 59 potpisa podrške, koliko je zastupničkih mesta na izborima osvojila ta koalicija.

Hoće li imati veći broj potpisa iz Domoljubne koalicije javnosti nisu hteli da otkrivaju, poručujući da sve videti na konsultacijama.

Predviđeno je da će se nakon konsultacija javnosti obratiti predsednika Grabar Kitarović.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preokret u Hrvatskoj do kojeg dovodi nesloga Srba?

Izvor: B92, 27.Nov.2015

Nesloga Srba u Hrvatskoj oko toga koju političku opciju podržati, HDZ ili SDP, mogla bi dovesti do preokreta na hrvatskoj političkoj sceni...Dan nakon neuspešnih konsultacija o izboru mandatara kod predsednice Kolinde Grabar Kitarović, portal zagrebačkog “Jutarnjeg lista” je objavio da u koaliciji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.