Jovo Martinović dobitnik nagrade Reportera bez granica za hrabrost

Izvor: RTS, 27.Sep.2018, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovo Martinović dobitnik nagrade Reportera bez granica za hrabrost

Crnogorski istraživački novinar Jovo Martinović dobitnik je ovogodišnje nagrade Piter Makler, koju dodeljuje organizacija Reporteri bez granica (RSF), za hrabro i etičko izveštavanje.
"Izdvajanjem Jova Martinovića, nagrada Piter Makler odaje počast hrabrosti i posvećenosti novinaru koji je platio visoku cenu za svoju predanost slobodi informisanja u Crnoj Gori. Uprkos ogromnim poteškoćama, veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << broj istraživačkih novinara svakodnevno se bori da iznese istinu na Balkanu. Ova nagrada šalje snažnu poruku nade za novinarsku zajednicu tog regiona", istakla je šefica deska RSF za Evropsku uniju i Balkan Paulin Ades Mevel.
Kako je saopštio RSF, Martinovićevu nagradu će preuzeti kolega, zato što njemu nije dozvoljeno da napusti Crnu Goru.
Njemu se trenutno sudi zbog niza optužbi podignutih usled njegovog istraživačkog rada o organizovanom kriminalu, krijumčarenjima i korupciji.
Martinović (44) je radio za veliki broj vodećih medijskih kuća poput časopisa Ekonomist, Fajnenšel Tajmsa, Bi-Bi-Sija...
On je uhapšen 22. oktobra 2015. godine pod optužbom da je pripadnik prstena krijumčara, što je RSF zajedno sa drugim nevladinim organizacijama kao što su Organizacija za zaštitu ljudskih prava (Hjuman rajts voč) i Komitet za zaštitu novinara, oštro osudila.
On je u januaru 2017. privremeno oslobođen, ali mu i dalje preti kazna zatvora do 10 godina, ukoliko bude osuđen.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.