Josipović: Stekli smo nezavisnost uz velike žrtve

Izvor: Vesti-online.com, 07.Okt.2013, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Stekli smo nezavisnost uz velike žrtve

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović istakao je danas povodom Dana nezavisnosti, 8. oktobra, da je nezavisnost osnov dalje izgradnje društva sloboda i ljudskih prava ali i zajedničke odgovornosti za budući razvoj, prenose hrvatski mediji.

Stekli nezavisnost zahvaljujući braniteljima: Ivo Josipović

"Svečano obeležavajući Dan nezavisnosti, dan kada je Hrvatski sabor godine 1991. doneo istorijsku odluku o proglašenju nezavisnosti Republike Hrvatske - s poštovanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se pre svega sećamo svih onih koji su doprineli ostvarenju istorijske težnje hrvatskog naroda da obnovi svoju samostalnu drzavu, a posebno hrvatskih branitelja koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote za slobodu", navodi Josipović.

 

Hrvatski predsednik je istakao da "nezavisnost, koja je postignuta i odbranjena uz velike žrtve, osnov je dalje izgradnje hrvatskog društva kao društva demokratskih sloboda i ljudskih prava, ali i društva lične i zajedničke odgovornosti za budući razvoj".

 

"Lepota naše domovine i vrednost naših ljudi osnovni su kapital da se, sada i kao punopravna članica Evropske unije, razvijamo kao privredno uspešna i socijalno pravedna država. Da bismo u tome uspeli, važno je da izgrađujemo saglasnost o osnovnim pitanjima naše budućnosti, da podstičemo rad i kreativnost, samopouzdanje i optimizam", naveo je Josipović.

 

Sabor je 8. oktobra 1991. godine jednoglasno doneo Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čime je Hrvatska proglašena za nezavisnu i samostalnu državu. Ta odluka doneta je tri meseca posle Brionske deklaracije, kojom se Hrvatska obavezala na tromesečno odlaganje proglašenja samostalnosti na zahtev Evropske zajednice, u pokušaju da se jugoslovenska kriza reši mirnim putem.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.