Josipović:Ko  je kriv za beg Sanadera?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2010, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović:Ko je kriv za beg Sanadera?

ZAGREB -

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da je odlazak bivšeg premijera Ive Sanadera iz Hrvatske u trenutku kada je zatraženo da mu se ukine poslanički imunitet veliki poraz sistema i propust, u prvom redu policije, za koji neko mora da snosi odgovornost.

"Neko visokog ranga ko je osumnjičen za korupciju ne bi smeo ovako da ode iz zemlje. Tu se apsolutno postavlja pitanje odgovornosti", istakao je hrvatski predsednik.

I ne samo Karamarko
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Znamo ko se brine o tome da okrivljeni ne pobegne - u prvom redu policija. U svakom slučaju ovo ne sme proći bez odgovornosti", rekao je Josipović novinarima posle dodele odlikovanja povodom Dana borbe protiv korupcije, prenela je Hina.

Na pitanje novinara da li to znači da ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko treba da podnese ostavku, predsednik je rekao da "ako bude potrebno treba ići i na ostavke pa, rekao bih, i ne samo njegovu".

Josipović je kazao da ne želi da ulazi u ocene da li je Sanader kriv ili ne, ali da je na vladi da obezbedi funkcionisanje sistema.

Sanader nije smeo da ode iz Hrvatske, rekao je Josipović, tim pre što je mesecima bio na naslovnim stranama kao mogući uhapšenik.

"Ovaj slučaj je egzemplar u kome će se videti da li sistem odgovornosti u Hrvatskoj funkcioniše ili ne", rekao je Josipović.

Mandatno imunitetna komisija odobrila pritvaranj

Hrvatski portal danas.net.hr prenosi izjavu portparola hrvatske policije, Krunoslava Boroveca, koji je novinarima potvrdio i službeno da je Ivo Sanader prešao hrvatsko-slovensku granicu.

"Potvrđujemo da je dr Ivo Sanader izašao iz Republike Hrvatske danas u 11,10 sati preko MCGP Bregana. U trenutku prelaska državne granice policija nije imala nikakav pravni osnov da navedenoj osobi spreči izlazak iz zemlje", kaže se u saopštenju koje je potpisao Borov

Saborska Mandatno imunitetna komisija jednoglasno je danas odobrila zahtev Državnog tužilaštva za lišavanje slobode, pritvaranje i određivanje istražnog zatvora za nezavisnog zastupnika Ivu Sanadera, zbog krivičnih dela udruživanja radi izvršenja krivičnih dela i zloupotrebe položaja i vlasti.

Očekuje se da će odluka Komisije uskoro biti potvrđena i na plenarnoj sednici Sabora, te da će Sanaderu biti ukinut imunitet, prenela je Hina.

Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) je jutros putem Državnog tužilaštva predsedniku Sabora uputio zahtev da se Sanaderu ukine imunitet, odnosno odobri njegovo lišavanje slobode, pritvor i istražni zatvor, a taj zahtev je potom prosleđen Mandatno imunitetnoj komisiji.

Još se, međutim, ne zna za šta tačno tužilaštvo tereti Sanadera, čije se ime poslednjih meseci povezivalo s brojnim aferama, od Hipo banke do izvlačenja novca iz državnih firmi i ministarstava preko agencije Fimi-medija.

Sanader je viša puta u javnosti odbacio povezanost s aferama i optužio premijerku Jadranku Kosor za politički progon i medijsku hajku.

Hrvatska policija je potvrdila da je bivši hrvatski premijer danas prepodne otputovao iz Hrvatske i prešao hrvatsko-slovenačku granicu.

Sanader je, kako je potvrđeno, iza 11 prešao granicu na prelazu Bregani.

Slovenački premijer Borut Pahor je izjavio danas na konferenciji za novinare da je obavešten da je Sanader prešao jedan od slovenačkih graničnih prelaza, ali nije hteo o tome bliže da govori.

Slovenačka agencija STA je objavila da je slovenačka policija potvrdila da je Sanader ušao u Sloveniju, ali nije mogla da kaže da li ju je napustio ili se još uvek nalazi u toj zemlji.

Pojedini mediji objavili su ranije danas da je Sanader jutros napustio svoj dom u Zagrebu.

Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se za jednog bivšeg premijera traži krivični progon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.