Javili se vlasnici oružja iz Blaca

Izvor: RTS, 03.Maj.2010, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javili se "vlasnici" oružja iz Blaca

Takozvana "Oslobodilačka nacionalna armija" Albanaca tvrdi da je oružje koje makedonska policija prošle nedelje zaplenila kod sela Blace na granci sa Kosovom i Metohijom, njeno vlasništvo.

Pripadnici takozvane "Oslobodilačke nacionalne armije" (ONA) Albanaca u Makedoniji, u pismu dostavljenom skopskoj televiziji "Alsat-M", zapretili da će "produžiti dejstva na svim delovima Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije na kojima žive Albanci" i da je oružje, zaplenjeno prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nedelje kod sela Blace, njeno vlasništvo.

U pismu se navodi da je kod mesta Studen, u blizini punkta za snabdevanje ONA, vojnici naišli na zasedu oružanih snaga 'Slavomakedonaca'.

"U sukobu je ubijena jedna osoba sa neprijateljske strane, dok je jedan vojnik ONA lakše povređen", navodi se u pismu, dostavljenom elektronskom poštom TV "Alsat-M", koja emituje program na albanskom i makedonskom jeziku.

Makedonski MUP demantovao je da je na strani policije bilo žrtava u nedavnom sukobu na granici Makedonije sa Kosovom i Metohijom, u kojem je, posle obračuna sa 12-članom grupom, makedonska policija zaplenila veliku količinu oružja.

Makedonska policija saopštila je i da, u ovakvim slučajevima, nije neobično da se pojedinci ili grupe oglašavaju u javnosti, jer zaplena velike količine oružja predstavlja veliki udar za ekstremističke grupe, koje predstavljaju pretnju ne samo za Makedoniju, već i za ceo region.

Zaplenjeno teško naoružanje

U akciji makedonskih policijskih jedinica 28. aprila, otkrivena je veća količina oružja, koje je bilo raspoređeno u četiri bunkera na tri kilometra od mesta Blace, a zaplenjeno je teško naoružanje, uključujući mitraljeze, granate i protivtenkovske mine, kao i izvesna količina plastičnog eksploziva i detonatora.

Policija je pronašla i veliku količinu municije različitog kalibra.

Portparol ministarstva unutrašnji poslova Makedonije Ivo Kotevski izjavio je pre nekoliko dana da je ministarstvo počelo akciju po dobijanju informacija da je velika količina oružja uskladištena na planini Skopska Crna gora, nekoliko kilometara sevoriostično od graničnog prelaza Blace.

Ministarstvo je tada potvrdilo informacije, koje su ranije preneli pojedini mediji, da je došlo do sukoba sa 12-članom grupom i da je u napadu jedna osoba povređena.

Saopštenje "ONA" prosleđeno je na devetu godišnjicu od početka borbi albanskih ekstremista i makedonskih snaga bezbednosti u kumanovsko-lipkovskom regionu 2001. godine.

Isto kao i sada, tadašnja ONA je medijima slala saopštenja u kojima je preuzimala odgovornost za napade na policijske stanice i patrole.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.