Jasenovac na mapi hrvatskih škola?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2019, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jasenovac "na mapi" hrvatskih škola?

Prema najavi iz hrvatskog Ministarstva nauke i obrazovanja, škole u Hrvatskoj će dobiti novu preporuku - da posete i Spomen-područje Jasenovac, mesto najvećeg ustaškog logora u Drugom svetskom ratu, piše "Jutarnji list".

"Ministarstvo će u skladu s novim kurikulumom građanskog vaspitanja preporučiti školama posetu Spomen područje Jasenovac tako da škole, ako se odluče za tu aktivnost, mogu istu na vreme uvrstiti u svoje školske kurikulume", rekli su za "Jutarnji"nadležni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Ministarstvu.

Prema statistikama, Spomen-područje Jasenovac dosad nije bilo često mesto školskih poseta.

Iako je Obrazovni centar u Jasenovcu zamišljen kao mesto gde se mladi suočavaju sa posledicama poricanja ljudskog dostojanstva, mržnje i ksenofobije, a njihove muzejske radionice nude novi pristup u obrazovanju o holokaustu, genocidu i stradanju antifašista u Drugom svetskom ratu, čime predstavljaju osnovu za učenje o ljudskim pravima, mali je broj učenika organizovano posećivao Jasenovac.

Prema podacima Spomen-područja, u 2018. posetilo ih je 15 školskih grupa - osam iz srednjih i sedam iz osnovnih škola Hrvatske.

Paralelno beleže 19 školskih grupa iz stranih država, od toga najviše iz Italije (11) i Slovenije (4).

Godinu ranije, Jasenovac je posetilo tek devet školskih grupa iz Hrvatske, na šta je upozorio direktor Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković.

Pejaković kaže da nije upoznat šta piše u novome kurikulumu, ali ako školama budu upućene preporuke za posetu bivšem logoru, to svakako vidi kao korak u dobrom smeru.

Kako objašnjava, SP Jasenovac sa školskim grupama radi po obrazovnom programu koji se sastoji od tri dela: poseta prostoru nekadašnjeg logora Jasenovac uz stručno vodstvo kustosa, obilazak Memorijalnog muzeja, te radionice s učenicima u prostoru Obrazovnog centra. Program traje oko tri sata.

"Ciljevi su da se učenici upoznaju s osnovnim činjenicama o logoru Jasenovac, osuda ustaškog pokreta te zločina počinjenih na osnovi rasnih zakona i ideologije ustaškog pokreta kroz priče o ljudskim sudbinama, izazivanje saosećanja prema žrtvama i zatočenicima logora i poruka za sadašnjost i budućnost da bi učenici imali jasan stav o osudi ideologija koje određene pojedince i grupe u društvu etiketiraju kao 'drugačije'", kaže Pejaković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVI PROGRAM U HRVATSKIM ŠKOLAMA: Preporuka da deca posete Jasenovac i uče o ustaškim zločinima!

Izvor: Kurir, 06.Feb.2019

Prema najavi iz hrvatskog Ministarstva nauke i obrazovanja, škole u Hrvatskoj će dobiti novu preporuku - da posete i Spomen-područje Jasenovac, mesto najvećeg ustaškog logora u Drugom svetskom ratu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.