Janša dobio podršku svoje stranke

Izvor: B92, 09.Jan.2013, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janša dobio podršku svoje stranke

Ljubljana -- Savet Slovenske demokratske stranke večeras je izglasao poverenje predsedniku stranke i premijeru Janezu Janši. Civilno društvo traži ostavke Janše i Jankovića.

Antikorupcijska komisija optužila je premijera Janšu da nije svu svoju imovinu prijavio kako to zakon nalaže.

Za poverenje predsedniku stranke na tajnom glasanju bilo je 98,6 odsto od 281 člana Saveta, a četiri su se uzdržala od glasanja.

Savet Slovenske demokratske stranke je zaključio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da stranka neće ići u tehničku vladu, što je bila jedna od mogućnosti rešavanja političke krize.

Svog predsednika Zorana Jankovića je podržao i savet stranke Pozitivna Slovenija nakon što ga je antikorupcijska komisija takođe optužila za neprijavljenu imovinu.

Civilno društvo poziva na ostavke

Organizacije civilnog društva pozivaju na ostavke premijera Slovenije Janeza Janše i gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Posle izveštaja Antikorupcijske komisije u kojima je utvrđeno da su njih dvojica prekršili antikorupcijsko zakonodavstvo, usledili su pozivi na ostavke.

Antikorupcijska komisija je juče objavila izveštaj u kome je utvrđeno da Janković nije prijavio imovinu od najmanje 2,4 miliona evra, kao i da se imovina Janše neobjašnjivo povećala za oko 210.000 evra.

Obojica političara su odbacili navode o povećanju svog imovnog stanja.

Odbor za pravedno i solidarno društvo smatra da Janša i Janković imaju "samo jednu mogućnost - časno povlačenje iz slovenačke politike", i od predsednika Slovenije zahteva da se opredeli prema izveštaju antikorupcijske komisije.

Odbor je u saopštenju naveo da ga nalaz Antikorupcijske komisije nije iznenadio, dodajući da se premijer poziva na teorije zavere kad god želi da "ocrni i blati svoje navodne političke protivnike i sve koji se s njim ne slažu".

Ta organizacija je takođe istakla da je neprijatno iznenađena "prigovorima o političkoj motivisanosti" izveštaja komisije i uverena je da bi posebno predsednik vlade morao poštovati institucije pravne države, kao i da bi i Janša i Janković morali da podnesu ostavke.

I pokret Trajni razvoj Slovenije smatra isto, i zahteva ostavke dvojice visokih političara, kao i raspuštanje parlamenta.

Ostavke Janše i Jankovića zbog neprijavljivanja imovine danas je zatražila i predsednica Društva Integritet – Transparensi internešenel u Sloveniji, Simona Habič, navodeći da bi oni trebalo da snose odgovornost za svoje "neetičke i protivzakonite postupke".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janša dobio podršku svoje stranke

Izvor: Blic, 10.Jan.2013, 00:21

Savet Slovenske demokratske stranke večeras je izglasao poverenje predsedniku stranke i premijeru Janezu Janši. ..Antikorupcijska komisija optužila je premijera Janšu da nije svu svoju imovinu prijavio kako to zakon nalaže...Za poverenje predsedniku stranke na tajnom glasanju bilo je 98,6 odsto...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.