Jaka plima na Jadranu, voda se izlila na obalu VIDEO

Izvor: B92, 14.Dec.2019, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jaka plima na Jadranu, voda se izlila na obalu VIDEO

Jadransko more se izlilo na nekim delovima obale i priobalnog područja Dalmacije tokom noći.

Najizraženije bilo je u Starom Gradu na Hvaru, u Kaštelanskom zalivu, u Trogiru i na putu na Čiovu, prenose hrvatski mediji.

"Zbog izrazito niskog pririska na površini mora podigao se njegov nivo i do nekoliko desetina santimetara. Ta pojava zove se ciklonalna plima, a morska voda se izlivala na obalu ili niske delove kopna", rekao je za Hinu Rade Popadić iz Krometea. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je objasnio da se protekle noći dogodilo duboko ciklonalno pomeranje iz smera severne Italije prema Otrantu koje je zahvatilo i hrvatski deo Jadrana, što je uzrokovalo porast nivoa Jadranskog mora.

Podseća i da je ovo drugi put u zadnjih mesec dana da se podiže nivo mora.

"U novembru ove godine u Splitu i Pločama izmeren je najviši nivo Jadranskog mora otkad se vrše merenja u tim gradovima", rekao je Popadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.