Izetbegović najavljuje krivičnu prijavu protiv Dodika

Izvor: RTS, 21.Feb.2020, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović najavljuje krivičnu prijavu protiv Dodika

Nakon Dejtona - ovo je jedna od najtežih situacija za Republiku Srpsku, ocenjuje Milorad Dodik. Zato poziva Bakira Izetbegovića na razgovor. Lider SDA odgovara pozivom Tužilaštvu da kazni one koji, kako kaže, učestvuju u rušenju ustavnog poretka BiH i ne izvršavaju odluke Ustavnog suda. Ako se destabilizacija nastavi, Bakir Izetbegović očekuje pomoć visokog predstavnika. Najavljuje i mogućnost krivične prijave >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protiv Dodika i Željke Cvijanović.
Posle sednice Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata dva poziva uputio je Milorad Dodik – jedan opšti svim strankama u parlamentarnoj skupštini BiH i jedan pojedinačni Bakiru Izetbegoviću, a sve zbog izbora domaćih sudija umesto stranih u Ustavnom sudu BiH.

"Pozivam Bakira Izetbegovića da razgovaramo o ovoj situaciji, ako hoće. Smatram da je nemoguće okretati glavu od interesa jednog naroda i republike ili dva naroda i jedne republike i da se skriva iza načelnih stvari. Zato mislimo da bi bilo dobro da se razgovor obavi što je prije moguće. Nisam optimista što se tiče rezultata, ali, nažalost, moramo razgovarati", rekao je Dodik.
Zbog političke situacije u zemlji zasedalo je predsedništvo SDA u Sarajevu. Odatle je i stigao odgovor Dodiku.
"Dok ova blokada ne prestane, nema nikakvih sastanaka. Dok se, da tako kažem, drži pištolj na slepoočnici, nema razgovora", poručuje Izetbegović.
Šta Dodik predlaže Primarni Dodikov cilj je da iz Ustavnog suda odu one sudije koje nisu iz BiH. Poziva sve stranke da dostave amandmane na zakon koji predlaže zajedno sa HDZ BiH. Umesto stranaca, predlaže da troje sudija u Ustavnom sudu bira Predsedništvo, a potvrđuje Dom naroda. Ostali bi bili birani kao i do sada, dvoje iz RS, a četvoro iz Federacije.
"O izmjeni strukture Ustavnog suda BiH može se razgovarati unutar eventualne reforme kompletnog pravosuđa, a strane sudije mogu biti zamijenjene domaćim samo u sklopu šire ustavne reforme", kaže Izetbegović.
Milorad Dodik odgovara i na prethodno saopštenje stranke Bakira Izetbegovića da će politička kriza u BiH nestati kada Dodik nestane s političke scene
"Što je babi milo, to joj se i snilo, moraće da se strpi", odgovara Dodik.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.