Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Sep.2019, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Nadam se da će Dodik i SNSD prestati sa ultimatumima

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da "neki veoma uticajni predstavnici međunarodne zajednice" ovih dana intenzivno rade na tome da bude nastavljen razgovor lidera SNSD, HDZ BiH i SDA kako bi se postigao konačan dogovor o Savetu ministara BiH.

"Ne znam, međutim, šta planiraju (predsednik SNSD Milorad) Dodik i SNSD. Bilo je sa njihove strane ultimatuma, blokada, pretnji daljim zaoštravanjem krize, čak i vraćanjem nadležnosti", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je Izetbegović za Dnevni avaz.

On je dodao da se nada da će "odustati od takvih scenarija".

Izetbegović je ocenio da nije nemoguće da SNSD "isproba deo najavljenog plana" koji, kako je istakao, "doživljava kao pretnje".

Lider SDA očekuje da se zemlje garanti Dejtonskog sporazuma "konačno razbude i osmisle reakciju na eventualni napad na mirovni sporazum i stabilnost BiH i regiona".

Izetbegović je naveo da će, ako Dodik "nastavi sa opstrukcijama", SDA nastaviti da funkcioniše sa sadašnjim partnerima u Savetu ministara iz RS - SDS i PDP, i da će to tako biti dok ne dođe do "sazrevanja u SNSD".

Jednomesečni rok za formiranje Saveta ministara, koji su dogovorili lideri SNSD, HDZ BiH i SDA ističe danas, ali zbog neslaganja u vezi sa Nacionalnim godišnjim programom (ANP) članovi Predsedništva BiH nisu u tom roku uspeli da se saglase o imenovanju Zorana Tegeltije (SNSD) kao kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.