Izbjeglice u Hrvatsku pristižu nesmanjenim tempom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Okt.2015, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbjeglice u Hrvatsku pristižu nesmanjenim tempom

Slovenski parlament usvojio je izmjene Zakona o obrani koje omogućuju slanje vojske na granicu s Hrvatskom. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kaže da bi zatvaranje hrvatske granice za izbjeglice u Srbiji dovelo do eksplozije i da je rješenje u dogovoru svih na balkanskoj ruti.

Nastavlja se ulazak izbjeglica iz Hrvatske u Srbiju i njihovo transferiranje prema slovenskoj granici.

„U kampu se sada nalazi 3.000 ljudi, ali od tog broja 250 ide za vlak koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << puni u Tovarniku, prihvat izbjeglice koji stižu iz Srbije sa Bapske tijekom noći bio je 1800 ljudi, i nastavit će se dalje. Informacije su takve da se potvrđuje ono što smo stalno govorili – da limita u Austriji i Njemačkoj nema. Vrlo otvoreno i javno rečeno, nije bilo razloga ni za kakvu situaciju neprihvaćanja. Nema potrebe za neorganiziranim, nego organiziranim prihvatom uz onu napomenu koju ja stalno govorim – Hrvatska će zadržavati određeni dio. Polovica od onih koji stignu u Hrvatsku trebaju biti tranzitirani tijekom dana, a za ostale ćemo se mi pobrinuti“, kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na redovitoj konferenciji za novinare u prihvatnom centru Opatovac.

Ostojić je tako odgovorio na slovenska upozorenje o navodnim limitima za prihvat izbjeglica u Austriji, ali je pokazao da hrvatska strana nastoji uvažiti slovenske argumente da se Slovenija – kao najmanja članica EU na balkanskoj izbjegličkoj ruti – teško nosi s izbjegličkom krizom.

Priljev izbjeglica iz Srbije u Hrvatsku nastavlja se nesmanjenim tempom i već viđenom dinamikom - razdoblja kada policija kontrolira situaciju, pa proboj tisuću izbjeglica, pa smirivanje situacije:

(VIDEO: Ulazak u Hrvatsku, srijeda jutro)

Slovenija se i dalje žali kako Hrvatska raspršuje izbjeglice duž granice sa Slovenijom. Nova su mjesta ulaska u Sloveniju granični prijelazi Miljana (Hrvatska) – Imeno (Slovenija) i općina Cirkulane, nasuprot Hrvatskog zagorja.

U prihvatnom centru Brežice izbio je požar, izgorjelo je nekoliko šatora, a slovenski mediji tvrde da su ga podmetnuli nezadovoljni izbjeglice:

(VIDEO: Požar u kampu Brežice)

U rano poslijepodne kamp Opatovac posjetit će potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sa članovima diplomatskog zbora akreditiranim u Hrvatskoj.

Slovenski parlament usvojio je nakon pet sati rasprave gotovo jednoglasno (66 glasova za i 5 protiv) izmjene Zakona o obrani kojima se Slovenskoj vojsci (SV) daje dodatne ovlasti u nadzoru granice. Kako navode slovenski mediji, vojnici će smjeti upozoravati i voditi ljude, ograničiti im kretanje i sudjelovati u vođenju grupa izbjeglica. Vojnici će nove ovlasti moći koristiti pod uvjetima koji inače vrijede za policiju. Nove ovlasti biti će na snazi koliko bude potrebno.

Slovenija razmišlja o tome da za pomoć u obrani schengenske granice zamoli Njemačku i Austriju, te zemlje Višegradske skupine, piše u srijedu ljubljanski dnevni list Dnevnik, pozivajući se na neslužbene informacije slovenskih novinara koji su u utorak pratili posjet predsjednika Boruta Pahora Bruxellesu.

"Za angažiranje stranih policijskih snaga odobrenje mora dati Europska komisija. Pomoć je Sloveniji već nudila Višegradska četvorica (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska), ali Slovenija po našim informacijama želi sudjelovanje austrijske i njemačke policije", navodi list, te dodaje da i u Sloveniji u nekim političkim krugovima postoji zamisao da bi se trebalo početi pripremati na postavljanje fizičke barijere na granici ako pritisak migranata postane neizdrživ.

Više o mogućoj pomoći EU-a Sloveniji u pogledu kontrole migracijske krize bit će poznato u četvrtak, kad će Ljubljanu posjetiti europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopulos.

Neki slovenski mediji navode u srijedu kako bi se, ako su njihove informacije točne, policajci iz drugih europskih država na slovensko-hrvatskoj granici mogli pojaviti u kratkom vremenu - već za tjedan dana, te da važnost zaštite slovenske schengenske granice dokazuje i to što Austrija nema većih problema s dotokom izbjeglica upravo zato jer veći priljev uz velike napore sprječava Slovenija.

(FOTOGALERIJA: Izbjeglice u Berkasovu)

Hrvatski premijer Zoran Milanović ponovio je u utorak navečer na jednoj lokalnoj televiziji da gradnja zida na granici nije rješenje.

„Kad vidim da Slovenci počnu graditi zid kao Mađari, mi ćemo ga sagraditi dvostruko brže“, rekao je.

Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je da će se u jutarnjim satima u sjedištu Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije u Beču sastati čelnici policija četiriju susjednih zemalja, Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske. Kako stoji u priopćenju, „sastanku, kojemu je glavna tema migracijska kriza, uz generalne direktore slovenske i austrijske policije i visokog povjerenika mađarske policije, prisustvovat će glavni ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić.“

Hrvatske vlasti – čini se – shvaćaju da Slovenija ima velikih problema ako im Hrvatska nastavi slati sve izbjeglice koje dođu iz Srbije.

Zatvaranje granica i svađanje je kontraproduktivno i besmisleno, a plan je cijelo vrijeme isti – prolaz izbjeglica od Turske do Njemačke, jer nema načina da ih se zaustavi, poručila je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

„Što da radimo? Da ih sve zaustavimo u Srbiji, pa da Srbija eksplodira? Da ih Srbija zaustavi, da svi ostanu u Makedoniji pa da Makedonija eksplodira? To nije moguće! Ti ljudi će kroz ove zemlje proći. Njih se ne zaustavlja negdje putem, Njih se zaustavlja zajedničkim naporima negdje u Turskoj“, poručila je Pusić.

Na najavu prosvjedne note iz Srbije zbog navodnog ulaska hrvatskih policajaca u Srbiju, ministrica je kazala da hrvatska policija nije prešla granicu, a da bi takav potez u situaciji kada Hrvatska preuzima sve izbjeglice iz Srbije, a ne bi morala, bio – deplasiran.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.