Iz muzeja u Rovinju ukradena Pikasova Žaklina na mostu

Izvor: RTS, 27.Avg.2015, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz muzeja u Rovinju ukradena Pikasova "Žaklina na mostu"

Vredno umetničko delo Pabla Pikasa, srebrni poslužavnik "Žaklina na mostu", ukradeno je sa izložbe radova svestranog španskog umetnika u Zavičajnom muzeju Rovinja, potvrdila je istarska policija.
Policija istražuje sve okolnosti događaja i traga za kradljivcem, uz poziv građanima koji imaju saznanja o nestaloj umetnini da pomognu u rasvetljavanju slučaja, prenosi Tanjug.

Radi se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o srebrnom poslužavniku, kružnog oblika oko 30 centimetara, koji ima naziv ''Žaklina na mostu'' i vredi nekoliko stotina hiljada kuna, prenosi portal Indeks. Jedna hrvatska kuna menja se u bankama za 16 dinara.
Izložba jednog od najspecifičnijih umetnika 20. veka, "Pablo Pikaso: Godine na Azurnoj obali", otvorena je u rovinjskom muzeju početkom aprila i na njoj je predstavljeno do sada najmanje istražena oblast u slikarovom opusu - keramika.
Organizator izložbe i vlasnik eksponata je jedna slovenačka galerija, prenela je agencija Hina.
Izložba je napravljena na osnovu tri zasebne zbirke i čini je oko 60 keramičkih predmeta, predmeta od srebra, kao i plakata koje je Pikaso stvarao povodom godišnjih izložbi keramike u selu Valauris na jugu Francuske, gde je živeo od 1948. do 1955. godine.
Svi izloženi umetnički eksponati nastali su u periodu između 1947. i 1971. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OPLJAČKAN MUZEJ U ROVINJU: Ukradena čuveno Pikasovo delo Žaklina na mostu

Izvor: Kurir, 27.Avg.2015

Istarska policija je samo šturo saopštila da traga za lopovom i pozvala građane da pomognu..ROVINJ - Vredno umetničko delo Pabla Pikasa, srebrni poslužavnik "Žaklina na mostu", ukradeno je sa izložbe radova svestranog španskog umetnika u Zavičajnom muzeju Rovinja, potvrdila je danas istarska...

Nastavak na Kurir...

Pikasova Žaklina na mostu ukradena iz muzeja u Rovinju

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Avg.2015

Vredno umetničko delo Pabla Pikasa, srebrni poslužavnik "Žaklina na mostu", ukradeno je sa izložbe radova svestranog španskog umetnika u Zavičajnom muzeju Rovinja, potvrdila je danas istarska policija...Policija istražuje sve okolnosti događaja i traga za kradljivcem, uz poziv građanima koji...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.