Ivanić: Posledice napada na Vučića biće ozbiljne

Izvor: RTS, 14.Jul.2015, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanić: Posledice napada na Vučića biće ozbiljne

Posledice brutalnog napada na premijera Srbije Aleksandara Vučića u Memorijalnom centru u Potočarima imaće ozbiljne posledice za odnose dve države, ocenio je predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić.
"Nijedna normalna zemlja to ne može olako prihvatiti i zaboraviti preko noći. To podrazumeva ozbiljna preispitivanja na strani BiH, dominantno na strani bošnjačkih političara", rekao je Mladen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivanić, prenosi Tanjug.

Ističe da je preduslov za dalju relaksaciju odnosa istinska spremnost bošnjačkih političara da prihvate ruku pomirenja koju je Srbija pružila.
"Nažalost, njegova ruka pomirenja nije naišla na drugu ruku, jer nisam video da je ijedan ozbiljan bošnjački lider pokazao spremnost da tu ruku prihvati", rekao je Ivanić.
Smatra da ono što se desilo nije moguće opravdati bilo čim i da BiH treba da bude zahvalna na korektnoj reakciji Vučića, koji je i posle svega nastavio da smiruje situaciju.
Upitan kako će se sve to reflektovati na odnose BiH i Srbije, Ivanić kaže da se Bosna i Hercegovina u poslednjih mesec dana vratila mnogo unazad.
"Oni koji su od Srebrenice nastojali da naprave politički događaj, napravili su ogromnu grešku i trebaće nam mnogo vremena da, umesto o podelama, ponovo počnemo govoriti o investicijama, reformama i stvarima od kojih živimo", odgovorio je Ivanić.
Na pitanje ko je najodgovorniji za incident u Srebrenici, Ivanić kaže da su to oni koji su doveli do toga da se taj događaj, umesto odavanja pošte žrtvama, pretvori u političku borbu.
Ta borba je, prema rečima Ivanića, započeta hapšenjem Nasera Orića i odlaganjem posete predsednika Srbije BiH.
To je, smatra Ivanić, bilo apsolutno neprihvatljivo i pogrešno, uključujući i "bitku" o usvajanju rezolucije u Savetu bezbednosti UN.
Ivanić je rekao da je odgovornost za obezbeđenje unutar Memorijalnog kompleksa odlukom OHR-a dato institucijama BiH, te da je stoga isključiva odgovornost na njima i niko je ne može prebacivati na institucije RS.
Poseta Nikolića je odložena na zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, a nakon hapšenja ratnog komandanta muslimana Bošnjaka Srebrenice Nasera Orića po srpskoj poternici u Švajcarskoj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.