Italijanski novinar Laris Gajser: Politička karijera Zaeva je gotova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2019, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski novinar Laris Gajser: Politička karijera Zaeva je gotova

Iako je najavio nove činjenice u vezi sa aferom "Reket", koja poslednjih dana potresa Severnu Makedoniju, novinar italijanskog lista "La verita", Laris Gajser, je gostujući na italijanskom radiju Kapodistri pojasnio da je video i audio zapise tog slučaja objavio u strahu da bi dokazi mogli da budu uništeni.

Makedonski portal Republika je preneo da je Gajser rekao da je politička karijera premijera Zorana Zaeva, koji je umešan u ovu aferu, gotova te da više nema međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kredibilitet.

Ukazao je da se i predsednik Stevo Pendarovski tokom jučerašnje konferencije za medije povodom ove afere "distancirao od Zaeva".

Očekivao je kaže da će nakon objavljenih video i audio zapisa, osobe umešane u tu aferu negirati njihovu umešanost.

"Nisam mogao da spavam iz straha da će osobe čiji se glasovi čuju na snimcima negirati njihovu umešanost. Nešto što je sasvim legitimno. Ali oni su priznali da se radi o njima", rekao je Gajser gostujući na italijanskom radiju.

Ocenio je da su objavljeni snimci razotkrili da u Makedoniji postoji sistemska korupcija, politička i sudska.

"Postojala je opasnost da će nestati dokazi, zato smo ih javno objavili", istakao je Gajser.

U slučaju "Reket" koji je pokrenulo skopsko tužilaštvo optužen je makedonski šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 koji je od biznismena Jordana Kamčeva iznudio više od milion evra u zamenu za oslobađanje od pritvora.

Rešenje o oslobađanju od pritvora biznismena Jordana Kamčeva bi morala da odobri šefica Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji Katica Janeva čiji glas se takođe čuje u objavljenim audio razgovorima između Boki 13 i Kamčeva na portalu lista "La Verita".

Janeva u jednom od objavljenih razgovora obraća se Kamčevu rekavši mu "da ne brine i da će sve biti ok".

Laris Gajser je na svom fejsbuk profilu juče objavio da će nove činjenice saopštiti danas tokom gostovanja na Radio Kapodistrija u 11 sati.

"Makedonijo! Sutra, 13. avgusta u 11 sati, na Radiju Kapodistrija! U središtu nove činjenice direktno iz studija", naveo je Gajser na fejsbuku.

Gajser je u tri nastavka, u online izdanju italijanskog lista "Istina" objavio video i audio snimke o reketu od 1,5 miliona evra, koji je za puštanje iz kućnog pritvora platio makedonski biznismen Jordan Orce Kamčev, a u koji je umešana makedonska specijalna tužiteljka.

Albanski portal najavio ostavku Zaeva

Makedonski portal "Plamen" (Flaka) piše da bi premijer Zoran Zaev mogao danas ili narednih dana da podnese ostavku na tu funkciju.

Albanski portal, koji piše i na makedonskom, navodi, pozivajući se na dobro obaveštene izvore iz vladajuće SDSM-u, da bi Zaev mogao da podnese ostavku, a da ga na toj poziciji zameni ministar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Nijedan drugi makedonski medij ne spominje takvu mogućnost.

"Postoji mogućnost da Zoran Zaev podnese ostavku danas ili u narednim danima i formira tehničku vladu sa premijerom Oliverom Spasovskim, a izbori će biti održani u novembru 2020. godine nakon popisa stanovništva", citira "Plamen" izvor iz stranke premijera Zaeva.

Navodi se da ovaj korak podrazumeva formiranje tehničke vlade po "pržinskom modelu", koja će zemlju pripremiti za parlamentarne izbore.

Portal navodi da bi ovaj potez Zaeva mogao da usledi nakon objavljivanja video snimaka italijanskih medija o reketu protiv biznismena Orcea Kamčeva.

Pendarovski i bivši ambasadori za sudsko rešavanje slučaja "Reket"

Savet ambasadora u Severnoj Makedoniji podržava stav predsednika Steve Pendarovskog u vezi sa aferom "Reket" i smatra da će pravilno i istinsko sudsko rešavanje tog slučaja biti garant pravne države u kojoj princip vladavine prava se primenjuje prema svakom građaninu države, prenosi portal Plusinfo.

U slučaju "Reket" koje je pokrenulo tužilaštvo u Skoplju optužen je makedonski šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 koji je iznudio preko milion evra od skopskog biznismena Orce Kamčeva u zamenu za oslobađanje od pritvora, čije rešenje bi morala da odobri šefica Specijalnog tužilaštva u toj zemlji Katica Janeva.

U telefonskim razgovorima Jovanovskog i Kamčeva koji su objavljeni na portalu italijanskog lista "La Veritas" čuje se glas i tužioca Katice Janeve koja se obraća biznismenu Kamčevu rekavši "da ne brine i da će sve biti ok".

Savet ambasadora podržao je predsednika Pendarovskog, koji je istakao da je princip države i interes građana na prvom mestu.

Pendarovski je novinarima rekao da je razočaran što se odugovlači rešavanje slučaja "Reket" i zahtevao je procesuiranje svih osumnjičenih i optuženih, kao i političku odgovornost ukoliko se dokaže umešanost određenih političara, bez obzira da li su iz vlasti ili opozicije.

"Mi bivši ambasadori bi želeli da izrazimo našu podršku i zajedno sa zalaganjima predsednika Pendarovskog da doprinesemo očuvanju poverenja međunarodne zajednice koja može da bude očuvana i poštovana jedino kroz celosno rešavanje ovog slučaju", navodi se u saopštenju tog saveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NOVINAR KOJI JE RASKRINKAO AFERU REKET: Politička karijera Zorana Zaeva je gotova!

Izvor: Kurir, 13.Avg.2019

SKOPLJE - Politička karijera premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, koji je umešan u aferu Reket, koja poslednjih dana potresa Severnu Makedoniju, gotova je i on više nema međunarodni kredibilitet, izjavio je novinar italijanskog lista La verita Laris Gajser koji je objavio prelomno važne...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.