Istoričari o  odnosima Crne Gore i Otomanskog carstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2015, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istoričari o odnosima Crne Gore i Otomanskog carstva

Crnogorski i turski istoričari i stručnjaci iz drugih oblasti nastavili su danas debatu o temi "Crna Gora i Osmansko carstvo" u kojoj su izneli različita mišljenja o odnosima Crne Gore i Otomanske imperije.

Turski istoričari isticali su vrednosti Otomanske imperije, posebno multietničnost i multikulturalizam, pa i toleranciju prema neislamskoj veri.

Sa druge strane predstavnik organizatora skupa Matice crnogorske Ivan Jovović naveo je više primera, kako je ocenio, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nasilne islamizacije na području na kojem je jurisdikciju imala Barska nadbiskupija.

Istoričar i geograf Radenko Šćekić je u debati naveo da se u istoriografijama balkanskih naroda period otomanske vladavine označava kao ropstvo.

Turski učesnici skupa su o Otomanskom carstvu govorili više kao o velikoj državnoj tvorevini, ne ulazeći u to šta je ono donelo zemljama Balkana.

Istoričar Sait Šabotić je govorio o muslimanskim izbeglicama nakon oslobođenja većih mesta u Crnoj Gori, posebno, Nikšića. Veći broj se odselio u Anadoliju, ali je jedan broj naselio područje Bihora, između Bijelog Polja i Berana.

Po rečima Šabotića, u današnjoj Turskoj živi oko pet miliona potomaka izbeglica sa Balkana. On je naveo da se posle Berlinskog kongresa u azijski deo Turske odselilo oko 1,5 miliona balkanskih muslimana.

Prema oceni turske istoričarke Ajše Ozkan, Crna Gora, ipak, nije poštovala odredbe Berlinskog sporazuma, koje se odnose na garancije imovine za pripadnike islamske veroispovesti.

Navela je da su se u kuće muslimana u Nikšiću, nakon što su grad oslobodili Crnogorci, useljavale crnogorske porodice.

Pitanje imovine muslimana, nakon crnogorskih oslobodilačkih ratova, po rečima istoričarke Ozkan ostalo je nerešeno sve do 20. veka.

Profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću Ivan Tepavčević je govorio o ulozi crnogorskog Konzulata u Skadru i crnogorsko-osmanskim odnosima. Taj konzulat, otvoren 1863. prvo je diplomatsko predstavništvo Crne Gore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.