Istekao Tromblonov ultimatum Plenkoviću

Izvor: RTS, 08.Jan.2018, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istekao Tromblonov ultimatum Plenkoviću

Ultimatum koji je penzionisani pukovnik Petar Janjić Trombolon postavio Vladi Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću da zaštiti hrvatske nacionalne interese u Piranskom zalivu istekao je u 16.00, nakon čega je Tromblon objavio pismo u kome najavljuje da će organizovati akciju "Regata za razum – Piranski zaliv".
Regata će biti održana 3. februara u 10.00 sati u Umagu, a kako je Tromblon rekao, organizovana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je jer nije postignut konačan međudržavni bilateralni sporazum oko granica, prenosi Hina.

"Kao hrvatski branitelj i građanin Hrvatske koji već dugo vremena prati nerazumnu komunikaciju i neodgovorno diplomatsko i međudržavno ponašanje obe vlade, pokrenuo sam akciju kojom želim da ubrzam rešavanje tog graničnog problema", naveo je Tromblon.
Kako je rekao, to će biti mirna akcija, a apelovao je i na slovenačku policiju da učesnike ne ometa u odavanju počasti i pijeteta. Ta akcija je i bila najavljena u ultimatumu.
"Narušavanjem teritorijalnog integriteta Hrvatske nedozvoljenim ulaskom u hrvatsko more te nasrtajem i provokacijom snosiće odgovornost za sva neželjena i neplanirana događanja", rekao je Tromblon.
Indeks je ranije preneo da je Janjić u ultimatumu naveo da će, ako premijer ne ispuni njegove zahteve, "osigurati neometano ribarenje hrvatskom ribaru iz Istre kako bi mogao da nesmetano izlovljava ribu i tako prehranjuje porodicu".
"Proteklih 26 godina svedoci smo bede naše spoljne politike u rešavanju mnogih krucijalnih pitanja za budućnost Hrvatske, a shodno tome očigedno je da nije rešen nijedan ozbiljan problem po pitanju granica sa susednim državama osim sa Mađarskom. I sam sam svedok nerešavanja pitanja državne granice sa Srbijom jer je upitno 24.000 hektara hrvatske teritorije, uključujući i opšte poznatu Šarengradsku adu", naveo Janjić.
On "postavlja pitanje zar Hrvatska nije 15. 01. 1992. godine priznata od svih zemalja, uključujući i Sloveniju u tim istim granicama" i "odakle uopšte Sloveniji pretenzije na našu (hrvatsku) državnu teritoriju koja je oduvek pripadala Hrvatskoj".
"Očekivao sam od moje Vlade da će im javno poručiti da će, ako se budu i dalje služili ucenjivačkim, kriminalnim i protivzakonitim radnjama, biti direktno odgovorni i za sve druge veće posledice koje mogu da nastupe", poručio je između ostalog Janjić.
Ko je Petar Janjić Tromblon?
Petar Janjić Tromblon je predsednik "Udruženja ratnika hrvatskog odbrambenog rata", iz Vukovara je i veliki je protivnik Srba, koje redom naziva četnicima, i ćirilice.
U zatvoru u Sremskoj Mitrovici je proveo devet meseci, a penzionisan je 1993. u činu pukovnika Hrvatske Vojske.
Hrvatski mediji podsećaju da je objavio knjigu "Žedni krvi gladni izdaje" 2004. godine i u njoj detaljno opisao svoj ratni put i istovremeno oštro napao i optužio za izdaju tadašnji državni vrh Hrvatske odnosno predsednika Franju Tuđmana i tadašnjeg ministra odbrane Gojka Šuška.
Njegovo ime se nalazi u Izveštaju o kršenju međunarodnih i humanitarnih prava koji je 1992. napisala tadašnje vlada SRJ na traženje Saveta bezbednosti UN, gde stoji da su on i vukovarski branitelj Tihomir Purda počinili ratni zločin 5. novembra 1991.
Tada su u Borovu naselju branitelji Purda, Petar Janjić Tromblon i Danko Maslov pucali na grupu ranjenika i vojnika JNA.
Ubijena su dvojica vojnika, a ranjen je desetar Boban Gačić, koji je kasnije podlegao.
Srpsko tužilaštvo, navodi se, navodno je odustalo od progona.
U januaru 2013. Tromblonovo udruženje je organizovalo protest pod nazivom 'Vukovar neće biti Vukovar', gde je rekao:
"Ovo je grad u kojem je ćirilica počinila ekocid, kulturocid i genocid; stravične zločine i pljačke, uništenje privrede i umalo dovela nas Vukovarce do totalnog istrebljenja. U ovom gradu živote je izgubilo 5.500 stanovnika, traga se za 400 ljudi, počinjena su zverstva i silovanja. Za sve to ćirilica nikada nije odgovarala, nije kažnjena ni presuđena".
Rekao je i da "četnici slobodno hodaju Vukovarom": "Četnici su abolirani, rade u našoj policiji, državnim institucijama, opstruišu naše zakone i procese, slave svoj Božić sa kokardama na glavi, tri prsta u zraku i zastavom na kojoj na ćirilici piše da je Vukovar srpski grad, oskvrnjuju naše spomenike braniteljima. I sada tu ćirilicu naša vlast hoće nagraditi postavljanjem na naše trgove, spomenike, ulice".
"E pa neće moći. Recimo 'ne' ćirilici" , rekao je Petar Janjić Tromblon i zatražio sancionisanje onih koje ističu četnička obeležja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.