Izvor: B92, 19.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispitivanja zbog afere "Indeks"

Zagreb -- Oko 60 osoba, privedenih u toku antikorupcijska akcije "Indeks" u Zagrebu, policija još ispituje.

Akcija je pokrenuta u četvrtak rano ujutro, ulaskom policije i državnih inspektora u zgrade Fakulteta saobraćaja, Ekonomskog fakulteta, Fakulteta mašinstva, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, kao i jedne visoke škole. U akciji je uhapšeno ukupno 95 osoba koje su bile osumnjičene da su pojedinim studentima omogućavale polaganje ispita i upis na fakultete mimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakona i uz novčanu naknadu.

Među njima je 21 univerzitetski profesor, tri asistenta i četiri sekretara, dok su ostali bili posrednici, pomagači ili korisnici usluga.

Na opšte iznenađenje javnosti, među prvim uhapšenima bila je i jedna poznata politička ličnost - predsednica Parlamentarne komisije za sukob interesa u Saboru, ujedno i profesorka na Ekonomskom fakultetu Deša Mlikotin-Tomić, koja je i zadržana u pritvoru.

Brojni stručnjaci pozdravljaju akciju, tvrdeći da je kupovina ispita i upisa na fakultete "javna tajna" već dugo, ne samo na zagrebačkom, već i na svim ostalim univerzitetima u zemlji i da je sličnu akciju trebalo sprovesti mnogo ranije i temeljitije.

Ali, ima i drugačijih ocena - da je Vlada pokrenula akciju kako bi zavarala javnost, ali i Evropsku uniju, kao i da je cela priča pokrenuta da bi se Brisel uverio da Hrvatska čini sve da bi se obračunala sa rasprostranjenom korupcijom.

Iz istih izvora stižu i optužbe da ni Vlada ni policija zapravo nemaju stvarnu nameru da se obračunaju u potpunosti sa korupcijom, jer je ona duboko infiltrirana u sve pore društva, sve do samog političkog vrha, te da se tom akcijom samo stvara privid da se nešto radi.

Policija, pa i sam premijer Ivo Sanader, takve tvrdnje oštro odbacuju, napominjući da je akcija brižljivo planirana i sprovođena već nekoliko meseci, i da je ovo samo finale višemesečne istrage.

Prema podacima koje je objavila policija, cena ispita u tom dobro organizovanom lancu korupcije kretala se od 400 do 2.000 evra, dok se upis na fakultet bez polaganja prijemnog ispita naplaćivao i do 9.000 evra.

Policija i državno tužilaštvo juče su pretresli više desetina nastavničkih kabineta na pomenutim fakultetima, ali i više stanova i kuća u kojima žive osumnjičeni profesori i njihovi pomagači.

Ispitano je na desetine osoba, među kojima i veliki broj studenata.

Većina njih zadržana je u policiji i tokom današnjeg dana, a zaplenjen je i veliki broj indeksa i računara.

Ministar obrazovanja i sporta Dragan Primorac juče je najavio da će svim studentima za koje se u istrazi potvrdi da su položili ispit tako što su kupili ocenu, ta ocena biti poništena, a oni koji su u međuvremenu diplomirali ostaće i bez diplome.

Dodao je i da će se, bez obzira na veliki broj uhapšenih profesora, nastava na sva četiri fakulteta odvijati normalno i bez prekida.

Novoizabrani dekan Fakulteta saobraćaja Ivan Dadić novinarima je nakon akcije izjavio da je šokiran svime što se juče događalo na fakultetu, kao i hapšenjem svojih kolega, ali je potvrdio i da je proteklih godina čuo neproverene priče o navodnim kupovinama ispita, ali da ne zna ko je od profesora bio uključen u taj "posao".

U međuvremenu je u javnost procurela i priča o navodno sumnjivim diplomama nekoliko osoba iz političkog i javnog života, stečenim na pomenutim fakultetima i koji su diplome stekli u rekordnom roku, poneki od njih polažući i po tri ispita u jednom danu.

Među njima se navode imena nekoliko poznatih vojnih lica, sportista, državnih sekretara i osoba zaposlenih u ministarstvima, kao i nekoliko vodećih ljudi zaposlenih u firmama u gradskom vlasništvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.