Incko: RS nije država, obavestiću Savet bezbednosti

Izvor: RTS, 11.Jan.2020, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko: RS nije država, obavestiću Savet bezbednosti

Kancelarija visokog predstavnika u BiH ocenila je proslavu Dana Republike Srpske kao neustavnu i kao nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka. Visoki predstavnik Valentin Incko je poručio da entiteti nisu države, bez obzira na to koliko često neko tvrdio suprotno kao i da će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS izvestiti Savet bezbednosti UN.
Visoki predstavnik Valentin Incko konstatovao je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je "poštivanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju".

"Vladavina prava nije švedski sto koji daje mogućnost izbora. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati u cijeloj BiH", navedeno je u saopštenju.
Istakao je da je "obeležavanje Dana RS na način koji vređa ili pak zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionisati."
Ukazao je i  da se poslednjih dana pogrešno predstavlja status države Bosne i Hercegovine i odnos između entiteta i države.
"Ustav jasno definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi", ističe se u saopštenju.
"Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantovani Opštim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom – dakle upravo ono što entiteti nisu. U skladu sa tim, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsedništva Milorad Dodik. U skladu sa mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko često neko tvrdio suprotno", rekao je visoki predstavnik Incko.
Stoga će, ističe, o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti izvešten Savet bezbednosti UN.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Incko: Obavestiću SB UN zbog tvrdnji da je Republika Srpska država

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2020, 00:19

Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) saopštila je da proslava Dana RS predstavlja nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka, kao i da će o netačnim tvrdnjama o tome da je RS država izvestiti Savet bezbednosti UN..."Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.