Incko: Postupno rešenje krize u BiH

Izvor: B92, 25.Apr.2013, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko: Postupno rešenje krize u BiH

Sarajevo -- Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko najavio je da bi sledeće nedelje moglo da počne postupno rešavanje krize izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Prvi korak na tom putu, istakao je, bila bi popuna upražnjenih mesta u entitetskom Ustavnom sudu koji treba da odluči o tome da li je izglasavanjem nepoverenja federalnoj vladi narušen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

"Prve korake očekujem već narednog utorka", optimista je Incko.

On je objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je dogovoreno da predsednik FBiH Živko Budimir, na osnovu ranije odluke parlamenta, potpiše odluku o imenovanju Mirka Srdića za novog sudiju iz reda srpskog naroda, kao i da što pre bude ponuđen kandidat koji bi popunio jednu od upražnjenih sudijskih pozicija namenjenih Bošnjacima.

Upravo takav predlog trebalo bi, ukazuje agencija Fena, da bude upućen parlamentu na potvrdu sredinom predstojeće sedmice.

Kada bude imenovan sudija iz reda bošnjačkog naroda postojaće kvorum za sednice posebnog veća pri Ustavnom sudu koje odlučuje o tome da li je nekim zakonom ili odlukom povređen vitalni interes nekog konstitutivnog naroda.

Na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pozvala se Stranka demokratske akcije (SDA) kada je federalnoj vladi, u čijem su sastavu i ministri iz njenih redova, koalicija koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB), HDZ BiH i HDZ 1990, u februaru izglasala nepoverenje.

Vlada je od tada u blokadi i zaseda samo u slučaju vanredne situacije i potrebe za donošenjem hitnih zakona.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Incko: Naredne sedmice početak rješavanja krize u Federaciji

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Apr.2013

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko najavio je da bi sljedeće sedmice moglo da počne postupno rješavanje krize izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.