Imenovani novi ministri u Rumuniji

Izvor: RTS, 03.Sep.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imenovani novi ministri u Rumuniji

Nakon zahteva Demokratske liberalne partije za smenjivanjem šest ministara iz vlade Emila Boka, novi rumunski ministri položili zakletvu. Izmene u vladi rezultat političke borbe i podele vlasti unutar vladajuće partije, ocenjuju opozicija i mediji.

Šest novih ministara u Vladi Emila Boka, koji dolaze na mesto smenjenih, položili su zakletvu u prisustvu rumunskog predsednika Trajana Baseskua.

Novi članovi vlade su ministar finansija George Jalomiceanu, za ekonomiju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jon Ariton, za poljoprivredu Valeriju Tabara, za saobraćaj Anka Boađiu, za rad Joan Botiš i za komunikacije Valerijan Vreme. Svi oni su članovi vladajuće Demokratske liberalne partije.

Rumunska vladajuća Demokratska liberalna partija prethodno je predložila smenjivanje šest ministara u vladi Emila Boka - finansija, poljoprivrede, rada, saobraćaja,  komunikacija i ekonomije.

"Posle konsultacija sa liderima Demokratske partije, složili smo se oko promene u vladi", kaže premijer Bok. Ministri ekonomije, saobraćaja i komunikacija sami su podneli ostavke.

Bok je predstavio nove ministre predsedniku Trajanu Baseskuu, koji je doneo konačnu odluku.

Vladajuća Demokratska liberalna partija (PDL) poslednja dva dana razmatra pitanje smenjivanje ministara, a bilo je i predloga da i sam premijer podnese ostavku i da se formira nova vlada.

Bok je prvo predložio smenjivanje samo četiri ministara, ali su Basesku i deo rukovodstva PDL-a tražili šire promene u vladi.

Opozicija, analitičari i mediji ocenjuju da su izmene u vladi uglavnom rezultat unutrašnje političke borbe i podele vlasti unutar vladajuće partije.

Vlada Emila Boka je ocenjena u rumunskoj javnosti kao najslabija u poslednjih dvadeset godina, a nezadovoljstvo u vezi s njenim merama u poslednjoj anketi izrazilo je 85 odsto Rumuna, dok poverenje u vladajuću PDL ima samo 12 odsto.

Opoziciona Socijaldemokratska partija je već najavila da će u parlamentu podneti predlog da se vladi izglasa nepoverenje. Pitanje je, medjutim, da li će u tome uspeti, pošto Demokratsko liberalnu partiju premijera Boka podržavaju i poslanici mađarske manjine, koji su i formalno u koaliciji.

Rumunija se suočila sa teškom ekonomskom krizom i recesijom, zbog čega je vlada bila prisiljena da povlači rigorozne mere štednje, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo zaposlenih i talas štrajkova.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kriza vlade u Rumuniji

Izvor: Blic, 04.Sep.2010, 01:15

Emil Bok, premijer Rumunije, bio je primoran da promeni šest ministara u pokušaju da izvede zemlju iz političke i ekonomske krize, dok opozicija najavljuje da će u parlamentu podneti predlog za izglasavanje nepoverenja njegovom kabinetu...„Promene u vladi diktiralo je postizanje dva cilja:...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.