Imaju dokaze za  lažiranje rezultata

Izvor: Vesti-online.com, 16.Avg.2011, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imaju dokaze za lažiranje rezultata

Zavod za statistiku ozvaničio je netačne i nameštene podatke i time počinio krivično delo, tvrdi Milutin Đukanović.

Nova srpska demokratija (NSD) nikada neće priznati ozvaničene rezultate proletošnjeg popisa u Crnoj Gori, one koji se odnose na nacionalnu, versku i jezičku pripadnost stanovništva, ali zahtev za poništavanje popisa neće isticati kao uslov za podršku novom izbornom zakonu oko kojeg se lome koplja u parlamentu.

Ovo je za "Vesti" potvrdio Milutin >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Đukanović, visoki funkcioner NSD-a, član ekspertskog tima za praćenje popisa i čovek koji je nedavno u ime stranke potpisao krivičnu prijavu protiv direktora crnogorskog zavoda za statistiku (MONSTAT) Gordane Radojević.

Đukanović ukazuje na neobičnu "migraciju" Srba u opštinama Nikšić, Danilovgrad i Podgorica. U Danilovgradu, gde je ranije procenat Srba u odnosu na Nikšić i Podgoricu bio najmanji, došlo je do značajnog porasta Srba, dok ih je u Podgorici i Nikšiću, navodno, značajno manje, baš kao i u Herceg Novom i Tivtu, naspram Kotora u kojem je procenat Srba ostao isti kao i na popisu iz 2003.

- Ono što je MONSTAT saopštio je manipulacija za račun vlasti, koja je kroz ovaj popis pokušala da umanji broj Srba u Crnoj Gori i broj onih koji govore srpskim jezikom - kaže Đukanović i dodaje da ima neoborive dokaze za to. On tvrdi da su sva istraživanja NSD-a i drugih opozicionih partija još pre završetka popisa pokazivala bitno različite rezultate od onih koje je saopštio MONSTAT i što se tiče broja Srba u Crnoj Gori i što se tiče broja onih koji govore srpski, na jednoj, ali i što se tiče broja Crnogoraca i onih koji se izjašnjavaju da govore crnogorski.

Sve to je potvrđeno uvidom koji je ova partija, zahvaljujući popisivačima koji nisu hteli da pristanu na manipulacije, ostvarila u gotovo 200.000 popisnih lista.

Đukanović pita kako se može objasniti to što je broj stanovnika Crne Gore po ovogodišnjem popisu manji u odnosu na popis iz 2003, a broj birača se u međuvremenu povećan za 50.956?

- Kad smo i na uzorku od 200.000 dobili rezultat da Srba ima više od 33 posto, odlučili smo da to i javno saopštimo u nadi da će to vlast odvratiti od popisne krađe. Međutim, vlast se držala zacrtanog cilja pre popisa a to je da broj Crnogoraca mora biti veći od 50 odsto, a broj onih koji tobož govore crnogorski veći od onih koji govore srpski i da se broj Srba mora svesti na nivo manjine - naglašava Đukanović.

- Očigledno je da je broj birača precenjen, a broj stanovnika potcenjen, naravno, u oba slučaja na štetu Srba. Sve to je naročito evidentno u opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Pljevlja... To navodi na zaključak da su se u ovom periodu samo Srbi iseljavali iz tih opština ili da se samo oni nisu izjašnjavali o nacionalnoj, verskoj i jezičkoj pripadnosti - kaže Đukanović.

Zanimljivo je i da broj građana koji na popisu nije želeo da se izjasni o nacionalnoj, jezičkoj i verskoj pripadnosti u nekim opštinama iznosi manje od jedan odsto (Rožaje i Plav, na primer), dok u drugim taj procenat iznosi gotovo 10 odsto (Herceg Novi, Tivat, Kotor...).

Izgleda da je Srbima na ovom popisu određena sudbina da budu izbrisani iz stanovništva ili da pripadnu četvrtoj po veličini nacionalnoj grupaciji, onoj koja se vodi u popisnoj rubrici "ne želi da se izjasni", a po MONSTATU takvih je bilo gotovo pet odsto.

- Mi smatramo da u Crnoj Gori ima nešto više od 33 posto Srba i da je procenat onih koji govore srpskim jezikom veći od 47 posto - zaključuje Đukanović .

MONSTAT je, da podsetimo, saopštio da u Crnoj Gori ima 28,73 odsto Srba i da srpskim govori 42,88 odsto građana.

Sagovornik "Vesti" smatra da će se lako dokazati da je MONSTAT onemogućio proveru tačnosti unosa podataka sa popisnih lista i zaobišao ekspertsku grupu formiranu za to, a onda neproverene i netačne podatke objavio kao konačne i zvanične.

- Time je počinjeno krivično delo za koje je, pored novčane, direktoru zakonom zaprećena i kazna zatvora do tri godine - podseća Đukanović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.