Ilija Jurić više nije slobodan za silovanje Srba

Izvor: Mondo, 31.Mar.2016, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilija Jurić više nije slobodan za silovanje Srba

Apelaciono veće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu kojom je Ilija Jurić oslobođen optužbe za ratni zločin protiv civilnog srpskog stanovništva u Odžaku, te odredilo održavanje obnovljenog pretresa.

Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock

Veće je ovim uvažilo žalbu Tužilaštva BiH na prvostepenu presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Odgovor na žalbu dostavio je branilac Jurića, sa predlogom da bude odbijena >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kao neosnovana, saopšteno je iz Suda BiH.

Apelaciono veće 2. marta održalo je sednicu na kojoj su Tužilaštvo BiH i branilac optuženog ostali u celosti kod navoda iz pisano podnesenih žalbi.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono veće je donelo odluku o ukidanje prvostepene presude.

Tužilaštvo BiH tereti državljanina BiH i Hrvatske, Iliju Jurića, da je u noći između 4. i 5. juna 1992. godine sa drugim pripadnicima HVO-a u mestu Posavska Mahala silovao i seksualno zlostavljao žrtvu srpske nacionalnosti, što je za posledicu imalo nanošenje fizičkih i psihičkih povreda.

U optužnici se navodi da je Jurić, u drugoj polovini jula 1992. godine, zajedno sa drugim vojnicima presreo dve žrtve koje su sa decom išle u posetu muževima zatvorenim u Osnovnoj školi u Odžaku i namerno im naneo psihičku i fizičku bol.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Apelacioni sud ukinuo oslobađajuću presudu Iliji Juriću

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Mar.2016

 Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu kojom je Ilija Jurić oslobođen optužbe za ratni zločin protiv civilnog srpskog stanovništva u Odžaku, te odredilo održavanje obnovljenog pretresa...Vijeće je ovim uvažilo žalbu Tužilaštva BiH na prvostepenu presudu zbog pogrešno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.