Huseinu Kavazoviću novi mandat reis-ul-uleme

Izvor: RTS, 12.Okt.2019, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huseinu Kavazoviću novi mandat reis-ul-uleme

Husein Kavazović ponovo je izabran za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, tajnim glasanjem Izbornog tela Islamske zajednice u BiH koje je završeno u Sarajevu, prenosi "Dnevni avaz".
Jedini protivkandidat Huseinu Kavazoviću bio je Muamer Zukorlić.

Novi reis, koji je i do sada bio na toj funkciji, dobio je 291 glas, dok je Zukorlić osvojio 82, prenosi Dnevni avaz. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Kavazović će funkciju reisa obavljati u narednih sedam godina.
Inauguracija će biti obavljena narednog meseca.
Husein Kavazović je nakon današnjeg ponovnog izbora za poglavara Islamske zajednice u BiH, izjavio je da je to "velika pobeda Islamske zajednice" i istakao da je u izbornom procesu očuvana demokratičnost i otvorenost i da je Islamska zajednica jedinstvena i da će nastaviti da se menja.
"Sačuvali smo demokratičnost, otvorenost. Za nas je važno da Zajednica bude celovita, jedinstvena. Nastavićemo da se razvijamo. Nećemo mijenjati kurs, brzinu možda da. Zahvaljujem svim kandidatima. Iskoristit ću ono što je bilo dobro u njihovim programima", istakao je Kavazović, prenosi Dnevni avaz.
Njegov jedini protivkandidat, Muamer Zukorlić, čestitao je reisu Huseinu ef. Kavazoviću na novom izboru za reis-ul-ulemu i izrazio zadovoljstvo što je celokupni proces izbora prošao u najboljem redu.
Zukorlić, koji je bio muftija Islamske zajednice u Srbiji a sada je poslanik u Skupštini Srbije, rekao da su njihovi programi bili drugačiji, ali ne po pravcu kretanja Islamske zajednice nego po intenzitetu i dinamici.
"Ja sam smatrao da ova zajednica ima dobar pravac, ali da treba da se dinamičnije razvija. Većina birača je smatrala drugačije. Mi smo dva kandidata, ali smo jedna strana. Islamska zajednica je jedna strana", rekao je Zukorlić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Huseinu Kavazoviću novi mandat reisu-l-uleme

Izvor: Večernje novosti, 12.Okt.2019

Novi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je Husein Kavazović, odlučeno je današnjim tajnim glasanjem Izbornog tela Islamske zajednice u BiH koje je završeno u Sarajevu Novi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je Husein Kavazović, odlučeno...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.