Hrvatskoj izručen Srbin iz Kanade

Izvor: Vesti-online.com, 07.Dec.2018, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatskoj izručen Srbin iz Kanade

Češko pravosuđe izručilo je Hrvatskoj krajem prošlog meseca Branka Bogunovića (53) Srbina iz Benkovca koji je sredinom septembra uhapšen na aerodromu u Pragu na osnovu interpolove poternice da je tokom rata počinio ratne zločine.

Bogunović više od 18 godina živi i radi u Kanadi, a u Češku je otišao kako bi prisustvovao svečanosti povodom diplomiranja njegovog sina.

Savo Štrbac, direktor "Veritasa" kaže da je potvrdu informacije da je Bogunović isporučen >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Hrvatskoj dobio od majke Duška Gaćeše - još jednog Srbina koji je uhapšen ove godine pod optužbom za ratne zločine.

-Njih dvojica trenutno dele ćeliju, a sa ovim izručenjem, u zatvoru u Splitu se trenutno nalazi najviše Srba pod istragom na jednom mestu, među kojima su i trojica oficira: Pavle Ristić, Čedo Borojević. Milan Pavlović, Duško Gaćeša i Branko Bogunović - kaže Štrbac.

Bogunović je inače rodom iz Benkovca, a tereti se za ratni zločin počinjen 2. septembra 1991. u selu Kakma.

Prvobitna optužnica je bila podignuta 26. decembra 2003. i tada se teretio u grupi od 22 srpska policajca za zarobljavanje i zlostavljanje Radoslava i Zorana Bobanovića, a zatim i njihovom sprovođenju i maltretiranju tokom ispitivanja u stanicama milicije u Stabnju i Benkovcu.

Radoslav Bobanović je jedno vreme bio predsednik hrvatske Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Međutim, ta optužnica je 2009. izmenjena, pa je za ovaj zločin optuženo desetak Srba.

Savo Štrbac kaže da je i optužnica protiv Bogunovića na staklenim nogama zato što kao saobraćajni milicioner nije mogao da ima veze sa hapšenjima i istragama.

- Istovremeno, veliko je pitanje da li je tada uopšte bio u Hrvatskoj ili je sa porodicom prešao u Srbiju - ističe Štrbac.

Prema njegovim rečima u hrvatskim zatvorima trenutno se zbog krivičnog dela ratnih zločina nalazi 28 Srba, od kojih je 19 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

Štrbac naglašava da je hapšenje Bogunovića treće ove godine izvršeno u "trećoj zemji", a na osnovu hrvatskih interpolovih poternica.

- Do sada je na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisala Kancelarija Interpola u Zagrebu, širom sveta uhapšeno 169 Srba, od kojih je 61 ekstradiran u Hrvatsku. Protiv njih 23 postupak je obustavljen ili je optužba odbijena, odnosno prekvalifikovana u oružanu pobunu. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske - naglašava Štrbac.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Češka izručila Hrvatskoj Srbina osumnjičenog za ratne zločine

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Dec.2018

ZAGREB - Češko pravosuđe izručilo je Hrvatskoj Srbina iz Benkovca Branka Bogunovića (53) koji je sredinom septembra uhapšen na aerodromu u Pragu na osnovu Interpolove potjernice, rekao je direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.