Hrvatski ministar novi pomoćnik Ban Ki Muna

Izvor: S media, 03.Maj.2010, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski ministar novi pomoćnik Ban Ki Muna

Ministar pravde Hrvatske Ivan Šimonović izabran je za pomoćnika generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna, javili su večeras hrvatski mediji.

Tu informaciju je za Hrvatsku radioteleviziju potvrdio aktuelni ministar pravde koji će, medjutim, prihvatanjem nove funkcije morati da napusti Vladu premijerke Jadranke Kosor.

Šimonović će biti zadužen za vodjenje kancelarije visoke komesarke za ljudska prava Navi Pilaj i Njujorku.

Šimonović je prva osoba koja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << će obavljati tu dužnost, koja je ustanovljena krajem 2009. godine, a reč je o najvišem imenovanju bilo kog hrvatskog državljana u medjunarodnim organizacijama, navode mediji.

Uskoro bivši hrvatski ministar pravde izabran je u oštroj konkurenciji izmedju 128 kandidata. Još se ne zna kada će preuzeti dužnost.

U obrazloženju odluke se navodi da Šimonović na akademskom i na političkom nivou ima mnogo iskustva na području medjunarodnog razvoja, ljudskih prava, izgradnje mira i razvitka državnih institucija.

Šimonović (rodjen 1959.) je šest godina bio ambasador Hrvatske pri UN-u i bio je potpredsednik UN-ovog Ekonomsko-socijalnog saveta (ECOSOC).

Mediji navode da je Šimonović bio i jedan od pregovarača u Dejtonu, kao i jedan od pregovarača s Beogradom oko Sporazuma o normalizaciji odnosa.

On zastupa Hrvatsku u tužbi protiv Srbije za genocid pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu. Iako je u Vladi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Šimonović je bliski prijatelj aktuelnog predsednika Hrvatske Ive Josipovića iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar pravde Hrvatske izabran za pomoćnika glavnog sekretara UN

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Maj.2010

Ministar pravde Hrvatske Ivan Šimonović izabran je za pomoćnika generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna, javili su večeras hrvatski mediji. Tu informaciju je za Hrvatsku radioteleviziju potvrdio aktuelni ministar pravde koji će, međutim, prihvatanjem nove funkcije morati da napusti Vladu premijerke...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Hrvatski ministar pravde Šimonović uskoro postaje pomoćnik Ban Ki Muna

Izvor: SrbijaNet.rs, 04.Maj.2010, 00:04

Sadašnji hrvatski ministar pravde Ivan Šimonović uskoro bi trebalo da napusti vladu, ali u pitanju nije neslaganje s premijerkom i ministrima, već to što je izabran za pomoćnika generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. Šimonović koji je ne mesto ministra imenovan pre gopdinu

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Šimonović uskoro pomoćnik Ban Ki-muna

Izvor: Vesti-online.com, 04.Maj.2010

Sadašnji hrvatski ministar pravde Ivan Šimonović uskoro bi trebalo da napusti vladu, ali u pitanju nije neslaganje s premijerkom i ministrima, već to što je izabran za pomoćnika generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. Šimonović koji je ne mesto ministra imenovan pre gopdinu i po dana, kao pomoćnik...

Nastavak na Vesti-online.com...

Njujork voli bivšu braću

Izvor: Večernje novosti, 04.Maj.2010

Hrvatski ministar pravde Ivan Šimonović pomoćnik generalnog sekretara UN. Izabran u konkurenciji 128 kandidata i biće zadužen za ljudska prava

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.