Hrvatska počinje da povlači sporna dokumenta

Izvor: S media, 03.Avg.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska počinje da povlači sporna dokumenta

Hrvatska Vlada trebalo bi uskoro da počne da povlači sporna dokumenta koja je Hrvatska u okviru pretpristupnih pregovora dostavila Evropskoj uniji, a u kojima se, prema mišljenju Slovenije, prejudicira rešenje medjugraničnog spora, tvrdi zagrebački "Nacional".

Nedeljnik ističe da je to glavna posledica dogovora hrvatske premijerke Jadranke Kosor i redsednika slovenačke vlade Boruta Pahora, postignutog prošli petak na sastanku u zamku Trakošćan, u Hrvatskom zagorju. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Ako sve bude po planu, nakon što Hrvatska povuče sporna dokumenta, Slovenija bi trebalo da prekine blokadu hrvatskih pregovora.

"Nacional" to naziva kompromisnim rešenjem jer je Hrvatska odustala od stava da samo EU može da odredi koja dokumenta prejudiciraju granicu, pa će u velikoj meri pristati na slovenačku procenu koja su dokumenta sporna.

Slovenija bi sa svoje strane trebalo da odustane od stava da blokadu hrvatskih pregovora neće prekinuti dok se ne postigne konačno rešenje u graničnom sporu.

Takav dogovor omogućio bi Hrvatskoj da nastavi pregovore s EU, a konačno rešenje spora bilo bi nadjeno arbitražom.

Na sastanku u Trakošćanu nije dogovoreno kako bi ta arbitraža trebalo da izgleda, ko bi je sproveo i da li bi se zasnivala na principu pravednosti, ili medjunarodnog prava, pa će se o tome pregovarati narednih meseci, naveo je "Nacional".

Medju diplomatskim izvorima u Zagrebu vlada uverenje da je sastanak posledica sve jačeg pritiska SAD na Sloveniju i uverenja državnog vrha te zemlje da će se povoljan ishod spora mnogo lakše postići kroz pregovore s Kosorovom, nego sa Ivom Sanaderom, piše nedeljnik.

List dodaje da diplomatski krugovi nagadjaju da je to posledica imidža Kosorove medju slovenačkim političarima, koji hrvatsku premijerku doživljavaju kao neiskusnu u spoljnopolitičkim pregovorima, a da je Sanader imao više iskustva, pa su u Ljubljani procenili da bi pregovori s njim bili znatno teži.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.