Izvor: B92, 11.Mar.2010, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska na leto ukida krizni porez

Zagreb -- Hrvatska od 1. jula ukida stopu kriznog poreza od dva odsto na primanja od tri do šest hiljada kuna (od 411 do 822 evra), najavila je premijerka Jadranka Kosor.

Svi oni koji imaju primanja veća od 6.000 kuna (od 822 evra) i dalje će plaćati krizni porez od četiri odsto na celokupni iznos primanja. Kosorova je na sednici Vlade rekla da je odluka o pokretanju izmena Zakona o posebnom porezu doneta na sastanku užeg kabineta, dodavši da će biti "operacionalizovana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sledećim danima i sedmicama".

"Želimo da to bude dodatni podsticaj potrošnji i onom tračku optimizma u Hrvatskoj koji nam je svima potreban i za koji ima razloga", naglasila je Kosor, izrazivši nadu da će ta odluka biti dobro primljena među preduzetnicima i u Hrvatskom udruženju poslodavaca.

Hrvatski sabor doneo je 31. jula prošle godine Zakon o posebnom porezu na sva primanja, koji je počeo da se primenjuje od 1. avgusta i trebalo je da važi do kraja 2010. godine.

Uvođenje kriznog poreza izazvalo je negodovanje javnosti, a zahtev za ocenu ustavnosti tog zakona podnelo je više hiljada građana, ali i tadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić. Sud je, međutim, odlučio da je zakon u skladu s Ustavom.

Zakonom su uvedene dve stope kriznog poreza na plate, penzije i ostala primanja i to dva odsto na primanja od tri do šest hiljada kuna i četiri odsto na primanja veća od 6 000 kuna, a porez se obračunava na celokupan iznos primanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.