Hrvatska i BiH na udaru hladnog talasa

Izvor: Studio B, 17.Dec.2011, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska i BiH na udaru hladnog talasa

Na više područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine olujni vetar praćen jakom kišom, a u višim predelima i sneg, doveli su do nestanka struje i problema u kopnenom i pomorskom saobraćaju, javili su lokalni mediji.

Hrvatska se na više svojih područja suočava s problemima koje je sa sobom doneo prodor hladnog talasa, od snega na saobraćajnicama u Lici i Gorskom kotaru, preko poplavljivanja puteva uz reku Kupu i prekida trajektnih linija prema ostrvima. U nekoliko opština Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Srpske sinoćni olujni vetar praćen jakom kišom prouzrokovao je nestanak električne energije, ali i odrone na putevima i štete na objektima.

U Hrvatskoj je na području Gorskog kotara zbog zimskih uslova zabranjen saobraćaj za kamione s prikolicama i šlepere s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu. Zimska oprema obavezna je i za sva vozila na širem području Buzeta u Istri.

Sneg pada i na području Like, najviše u brdima, dok ga u nižim predelima ima tek koji santimetar. Zbog neočišćenih drumova, otežano se vozi preko velebitskih prevoja, a teško je doći i do nekih udaljenijih sela po Lici.

Kako je javljeno iz Hidrometeorološkog zavoda, najviše snega ima na području Čabra, čak 29 centimetara. Po dva centimetra izmerena su u Bjelovaru, Čakovcu, Karlovcu, Koprivnicu, Ogulinu, Zagrebu, Hrvatskoj Kostajnici i mnogim drugim gradovima.

Zbog izlivanja reke Kupe zatvoren je lokalni put Blaževci- Zapeć, a u prekidu su trajektne linije Valbiska na Krku -Lopar na Rabu, Sumartin- Makarska i linije iz Splita prema Lastovu i Visu.

Mediji su javili o sinoćnjem nevremenu u Karlovcu gde je olujni vetar napravio veliku štetu, a vatrogasci su noć proveli u saniranju šteta, pre svega gde su stabla pala na parkirana vozila. Brojne kontejnera i kante za đubre vetar je valjao ulicama, a bilo je i prekida struje zbog pucanja vodova.

Na području Mrkonjić-Grada u RS nevreme je prouzrokovalo štete na krovovima nekoliko kuća i u elektromreži pa je zbog kidanja elektrovodova bez struje veliki broj domaćinstava u seoskom području, ali i u pojedinim gradskim naseljima. Snažan vetar izazvao je i kvar na dalekovodu u Han-Pijesku a bez struje je više naselja. I područje Trebinja sinoć je zahvatilo jako nevreme, koje je prouzrokovalo nestanak struje u više sela, kao i odrone na putevima.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.