Izvor: B92, 22.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska-Slovenija: Poziv na bojkot

Ljubljana -- Dok Slovenija i Hrvatska čekaju sastanak svojih premijera, na obema stranama se uz govor mržnje poziva i na različite bojkote.

Nakon što je Slovenija blokirala dalje pregovore Hrvatske o pristupanju EU, u obema državama se očekuje sastanak premijera kojim bi trebalo da se bar ublaži novonastali konflikt dveju zemalja. Istovremeno, u slovenačkim medijima se i dalje posvećuje velika pažnja hrvatskim pozivima na bojkot slovenačke robe.

Recimo, primer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poput "ljutitog hrvatskog kupca koji je u prodavnicu vratio sto i stolice, vredne 2.700 evra shvativši da su od slovenačkog proizvođača".

Posebnu pažnju medija privlači stanje u Merkatorovim radnjama u Hrvatskoj, pa tako već danima obaveštavaju o broju blagajni koje rade u ovim radnjama, uz konstataciju da i ti retki kupci kupuju mahom hrvatske proizvode.

Slovenački mediji i dalje prate dešavanja na internetu, preko koga se i odvijaju hrvatski pozivi na bojkot robe, a posebno grupe na portalu Fejsbuk koja broji već 35.000 članova i koja poziva ne samo na bojkot slovenačke robe, već "prijateljskim komšijama", Slovencima, umesto Hrvatske nudi druge destinacije za letovanje.

Sve ove vesti na slovenačkim medijima prate komentari čitalaca, koji su mahom, i ne prvi put, govor mržnje.

Uz retke čitaoce koji mire strasti, ostali se mahom odnose na vređanja Hrvata i Hrvatske, pozivanja na bojkot letovanja u Hrvatskoj, sve do otvorenih agresivnih pretnji i podsećanja na istoriju Hrvatske, "Oluju" i NDH.

Za to vreme, prema izveštavanju portala 24ur.com, Slovenci i Hrvati koji žive uz granicu imaju dobre međususedske odnose, bez obzira na poslednja dešavanja.

"Veći problem" imaju u restoranu, koji se nalazi na samoj granici između Slovenije i Hrvatske i u kome je granica tačno određena - bilijarski sto deli restoran na dve države.

Vlasnici restorana kažu da se "Hrvati rado nagnu preko granice da pogode rupu ili Slovenci pređu na hrvatsku stranu da zapale cigaru".

Ipak, i hrvatski i slovenački gosti u ovom restoranu pri odlasku u toalet sa sobom, za svaki slučaj, ponesu pasoš.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.