Hrvatska: Prodaja napuštenih kuća za jednu kunu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2021, 13:55

Hrvatska: Prodaja napuštenih kuća za jednu kunu

Legrad, mesto na severu Hrvatske, teško pogođen depopulacijom ruralnih područja, prodaje napuštene kuće za jednu kunu u pokušaju da privuće nove stanovnike, ali postavlja i određene uslove.

Legrad, nekada drugo najgušće naseljeno populacijsko središte na teritoriji Hrvatske, kontinuirano gubi stanovništvo ceo vek, još od raspada Austro-Ugarske, prenosi Rojters.

"Pretvorili smo se u pogranično mesto sa malo saobraćaja prema drugim mestima. Broj stanovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postupno opada", rekao je gradonačelnik Legrada Ivan Sabolić.

Okružen zelenim poljima i šumom, grad je blizu granice s Mađarskom i ima oko 2.250 stanovnika, što je upola manje od broja pre 70 godina.

U prvom pokušaju naseljavanja grad je stavio na prodaju 19 praznih kuća i napuštenih gradilšta po ceni od jedne kune (0,13 evra) i do sada je prodato 17 nekretnina.

Među ponuđenim kućama neke su polu-srušene, nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plesan.

Opština najavljuje da će platiti 25.000 kuna za sve neophodne adaptacije, a novim stanovnicima koji žele da kupe privatne kuće, grad će pomoći sa 20 odsto kupoprodajne cene, ili do 35.000 kuna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

PRODALI 17 KUĆA PO 13 CENTI Hrvatska ima NOVU STRATEGIJU u borbi sa problemom napuštenih sela

Izvor: Blic, 12.Jun.2021

Legrad, mesto na severu Hrvatske, teško pogođen depopulacijom ruralnih područja, prodaje napuštene kuće za jednu kunu u pokušaju da privuče nove stanovnike, ali postavlja i određene uslove.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.