Hrvatska: Nova podrška kandidatima

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 02.Jan.2010, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Nova podrška kandidatima

Zagreb -- Kandidata za predsednika Hrvatske Ivu Josipovića podržala je i stranka prenzionera, dok je Milan Bandić dobio su podršku Udruženja Albanaca branilaca Hrvatske.

Predsednički kandidat Socijaldemokratske partije Ivo Josipović dobio je danas podršku Hrvatske stranke umirovljenika (penzionera) - HSU, a Milan Bandić udruženja Albanaca koji su učestvovali u građanskog ratu u hrvatskim vojnim i policijskim jedinicama.

Predsednik HSU Silvano Hrelja na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za medije izjavio je da veruje da će Josipović imati mnogo razumevanja za siromašne, nemoćne i slabije.

Hrelja je naveo da očekuje od tog kandidita, da će, ukoliko pobedi, imati mnogo senzibiliteta za radnička i penzionerska pitanja i da će se angažovati bez obzira na ograničena predsednička ovlaštenja na stvaranju istinske solidarnosti u društvu.

Josipović je rekao da neće razočarati ni HSU niti penzionere u celini.

Na pitanja šta misli o poseti protivkandidata Milana Bandića zagrebačkom nadbiskupu Josipu Bozaniću, Josipović je rekao da je on mnogo ranije bio kod kardinala od Bandića.

On je rekao da veruje da Bandićeva poseta Bozaniću ne znači da rimokatolička crkva daje podršku Bandiću i da se ona "nije izričito opredelila" i da to verovatno i neće.

Dok je Josipović dobio podršku penzionera, Bandić je dobio podršku Udruženja Albanaca branilaca Hrvatske u domovinskom ratu.

Udruženje koje, kako je navelo, ima 2.300 članova, pozvalo je "sve svoje članove i albanski narod u Hrvatskoj da 10. januara iziđe na drugi krug predsedničkih izbora i glasanjem za Bandića spreči vraćanje na vlast Komunističke partije, čiji zagovornik je Ivo Josipović.

Navodeći da se Bandić dosadašnjim radom pokazao kao prijatelj hrvatskih veterana, u saopštenju je navedeno da "ne bi bilo dobro da se Hrvatska vrati u devedesete".

"Nama se crvene boje nikad nisu sviđale, još od davne 1981. na Kosovu pa dalje", rekao je predsednik udruženja Naim Šalja.

Veterani su naveli da Josipović "nije baš jako mnogo" doprineo za hrvatske veterane i da je učestvovao u raznim aferama oko haškog suda.

Bandić je na skupu u Osijeku poručio Josipoviću da se i pored njegovih želja Hrvatska neće sva crveniti, jer je prošlo vreme boljševizma i jednoumlja.

"Hrvatska može birati svoju budućnost koja se mora graditi na zajedništvu i prednostima različitosti", rekao je Bandić na tom skupu.

Skupu su prisustvovali i članovi Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, stranke koje je Bandiću pružila podršku u prvom krugu, čiji osnivač je Branimir Glavaš, koji je u Osijeku 1991. rukovodio ubijanjem brojnih srpskih civila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.