Hrvati u opasnoj avanturi: Veliki zalogaj su zagrizli...

Izvor: Vesti-online.com, 27.Dec.2016, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati u "opasnoj avanturi": Veliki zalogaj su zagrizli...

Otkup deonica Ine, gledajući ekonomski, odnosno trenutno poslovno i finansijsko stanje kompanije, neisplativ je, složni su ekonomski analitičari.

Oni upozoravaju na to da se vlada Andreja Plenkovića upustila u vrlo opasnu avanturu, piše hrvatski Tportal.

Hrvatska je od prodaje udela u Ini (2005. i 2010.) ukupno zaradila oko 10 milijardi kuna (oko 1,3 milijarde evra). Procenjuje se da će operacija vraćanja kompanije pod okrilje države stajati najmanje dve milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << evra.

- Znači, dobili smo otprilike milijardu evra, a sad ćemo je otkupiti za dva. Postavlja se pitanje kakav smo to onda posao napravili? Radi se o strašno velikom zalogaju i kakav god vlada imala plan, biće ga jako teško sprovesti - rekao je za Tportal ekonomista Damir Novotni.

On je protiv otkupa deonica od mađarskog MOL-a. Upozorava na to da je Ina u jako lošem stanju, a vrednost deonica na berzi joj je veštački naduvana.

Sa akcijama Ine se, kako navodi Tportal, tek sporadično trguje, vrlo mali broj ih je u slobodnom opticaju, i one koje nisu u vlasništvu države (47 odsto) i MOL-a (49 odsto) većinom su u rukama penzionih fondova.

Prema trenutnoj ceni deonice od 3.199 kuna, tržišna vrednost kompanije je oko 29 milijardi kuna (3,8 milijardi evra).

- Cena na berzi ne odražava stvarnu vrednost kompanije. Ina poslednjih desetak godina posluje s gubicima i stagnira u poslovanju. Upropastili su je loši odnosi između dva velika deoničara - naglasio je Novotni.

- Kakvim god masnim kreditom ili nekim drugim finansijskim instrumentom oni to izveli, povećaće se javni dug. Ma, imate 101 problem, a još me više zabrinjava to što se takve transakcije ne rade preko novina. Vlada je izašla sa svojom željom da otkupi deonice i sad Mađari imaju bolje karte i mogu da traže koju god cenu žele - rekao je Novotni.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić rekao je za Večernji list da veći potencijal od Ine u ovom trenutku ima koprivnička Podravka.

- Nafta više nije biznis budućnosti, a o Ini ne treba raspravljati na osnovu emocija, nego na osnovi realnih odnosa i promišljene strategije. Ina je izgubila prednosti koje je imala i zato ne treba ići u otkup deonica. Rafinerije su zastarele, ljudi su se razbežali, svet se fokusira na obnovljive izvore energije. Naftom će se baviti samo oni koji su akumulirali kapital - izjavio je Jurčić, a prenosi Tportal.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.