Hramovi puni srpskog ponosa

Izvor: Vesti-online.com, 18.Okt.2018, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hramovi puni srpskog ponosa

Hiljade vernika u svetinjama na Cetinju, Ostrogu i Podgorici dočekale su patrijarha srpskog Irineja koji je zajedno sa patrijarhom antiohijskim i svega istoka Jovanom Desetim, u pratnji brojnih episkopa SPC, bio u poseti Crnoj Gori. Ovo je, inače, bila prva poseta poglavara SPC ovoj državi nakon što je u julu, u intervjuu za "Dan", izjavio da je "položaj Crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vreme ozloglašene fašističke Nezavisne države >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Hrvatske".

Ovih dana su se pojavile medijske spekulacije da bi srpskom patrijarhu mogao da bude zabranjen ulazak u Crnu Goru, što je policija ubrzo demantovala, navodeći da ne postoji nijedna zakonska smetnja koja bi onemogućila dolazak poglavara SPC. Građani su masovno dočekali patrijarha Irineja i poslali jasnu poruku svima koji zagovaraju deobe.

Poseta, ipak, nije prošla bez incidenata jer su na Cetinju privedena četvorica pripadnika moto kluba Noćni vukovi - Crna Gora. Vukoman Bulatović, predsednik ovog moto-kluba, kaže za "Vesti" da ih je policija bez ikakvog povoda držala u pritvoru pet sati.

- Iz naše Mitropolije su nas pozvali da budemo u pratnji patrijarha. I pre nego što je patrijarh sleteo avionom iz Beograda u Podgoricu, uredno smo se prijavili policijskom obezbeđenju. Znamo te saobraćajne policajce, mnogi voze sa nama, a sa većinom organizujemo brojne humanitarne akcije. Nismo očekivali bilo kakvu vrstu problema, jer ih nikada nije ni bilo, a uvek smo u pratnji crkvenih velikodostojnika SPC koji posećuju Crnu Goru. Međutim, kada smo stigli na Cetinje, prišli su nam lokalni policajci i objasnili da moramo sa njima u stanicu da damo izjave. Tamo smo saznali da je to urađeno po nalogu načelnika cetinjske policije Miloša Vučinića. I pored toga što nismo imali mnogo toga da kažemo, držali su nas od 10 do 15 sati - priča Bulatović.

Osim Bulatovića, privedeni su i njegov zamenik Željko Vukčević, sekretar kluba Željko Obradović i član Noćnih vukova Goran Tijanić, koji je i službenik Mitropolije crnogorsko-primorske.

- U policiji su prema nama bili korektni, uglavnom smo morali da se izjasnimo o razlozima zbog kojih smo u pratnji patrijarha, ali verujem da su i sami znali odgovor. Svi smo porodični ljudi, doktori, advokati i politika nas ne zanima. Jedino smo svi verujući i svi smo okrenuti Srpskoj pravoslavnoj crkvi - ističe Bulatović.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović ocenjuje za "Vesti" da je privođenje Noćnih vukova samo jedna od poslednjih pogrešnih reakcija aktuelnog režima prema svima koji poštuju Srpsku pravoslavnu crkvu i izjašnjavaju se kao Srbi.

- Vlasti Crne Gore očigledno samo traže bilo kakav povod da bi aktivirale mehanizme zabrane ulaska svih onih koji veličaju srpstvo. Mada je premijer u utorak rekao da ne postoje crne liste za ulazak u zemlju, uveren sam da one postoje i da se samo čeka trenutak da bi se aktivirale - ističe Vuksanović, dodajući da to nije uplašilo Srbe u Crnoj Gori koji su masovno dočekali svog patrijarha.

Prema rečima Momčila Vuksanovića, položaj Srba u ovoj državi je i dalje veoma težak, ali oni ne odustaju od borbe da sačuvaju svoj identitet.

- To se videlo i na nedavnoj utakmici sa Srbijom kada je ceo stadion pevao "Bože pravde". Pritom, Srpsko nacionalno veće nije dobilo ni jednu jedinu kartu za taj meč, ali to nije bila prepreka da narod pokaže šta misli - zaključuje Vuksanović.


Vođa crnogorskih Noćnih vukova kaže da ovo nije i njihovo prvo privođenje.

- Izgleda da su Noćni vukovi jedina organizacija koja je "opasna" po Crnu Goru, ali zbog ljubavi prema svojoj državi, prema svom narodu, prema pravoslavlju i prema Rusiji. Naš jedini greh je što se držimo amaneta Svetog Petra Cetinjskog i što neke podsećamo da se oni ne drže toga - ističe Vukoman Bulatović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.