Holandija prepreka i Hrvatskoj na putu ka EU?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija prepreka i Hrvatskoj na putu ka EU?

ZAGREB - Holandija bi mogla da blokira Hrvatsku u procesu pristupanja Evropskoj uniji zbog nedovoljne saradnje sa Haškim sudom, piše hrvatski dnevnik Jutarnji list.

Kako list navodi, brojne diplomate u Briselu potvrdile su da će Holandija sasvim sigurno blokirati otvaranje pregovora sa Hrvatskom o poglavlju "Pravosuđe i osnovna ljudska prava".

Oni se pozivaju na stav glavnog tužioca Haškog suda Serža Bramerca da Hrvatska ne sarađuje dovoljno sa Tribunalom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnosno da nije sudu predala svoju dokumentaciju u vezi sa operacijom Oluja, koje je Tužilaštvo tražilo od hrvatske države.

Diplomatski izvori u Briselu dodaju da bi Holandija verovatno u tome imala podršku Belgije i Velike Britanije, kao i da moguća blokada ne bi imala nikakve veze sa blokadom koju je Hrvatskoj uvela Slovenija zbog graničnog spora između dve zemlje.

Od 2000. godine, kad je započela proces usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s evropskim, pošto je prekinuta blokada u odnosima Zagreba i Brisela, Hrvatska je uskladila ukupno 394 zakona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.