HIT: Hrvati kupili lažne MiG-ove 21

Izvor: Mondo, 21.Mar.2016, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HIT: Hrvati kupili lažne MiG-ove 21

Hrvatska Vojna policija sprovodi veliku istragu o remontu aviona "MiG 21" koji su kupljeni i remontirani u Ukrajini. Utvrđene mnogobrojne nepravilnosti. Prekucavali brojeve na avionima kao na ukradenim automobilima.

Istražitelji sumanjaju da je u tom poslu bilo podmićivanja, piše hrvatski "Jutarnji list".

Hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu predato je 12 remontovanih MiG-ova u julu 2015. godine, a osam meseci kasnije vazduhoplovstvo raspolaže sa tek tri borbena aviona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dok je pet povučeno iz upotrebe.

Prema informacijama iz istrage, kriminalisti Vojne policije do sada su utvrdili da su na avionima koje je Hrvatska kupila od Ukrajine "prekucani" serijski brojevi i da oni ne odgovaraju dokumentaciji aviona niti brojevima koji se navode u ugovoru o remontu, te da ugrađeni delovi aviona ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji aviona.

Istraga je pokazala da su avioni kupljeni od Ukrajine stariji nego što piše u dokumentaciji, navodno četiri do pet godina.

Pitanje je i da li je upravo tih sedam aviona koji su upućeni u Ukrajinu na remont i vraćeno natrag, a čak se ozbiljno sumnja da je celokupna dokumentacija lažirana, a remont na avionima uopšte nije ni obavljen.

Istraga je pokrenuta nakon neprestanih kvarova na tek remontovanim avionima.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.